În siajul relației cu comunitatea, ambasadorul George Bologan a participat cu ocazia sărbătorii creștine a Floriilor la slujba duminicală de la parohia greco-catolică românească situată în via delle Coppelle din Roma.
Mesajul ambasadorului, pe lângă îndemnul la unitate și comuniune, a scos în evidență istoricul bisericii, ”o ambasadă a spiritualității românești în inima Romei, unde s-a scris rezistența intelectualilor anticomuniști și unde s-au legat prietenii și s-a format și cultivat solidaritatea celor de același neam” ; în continuare a făcut o asemănare între cei care îl aclamau la Florii pe fondatorul creștinismului, iar la câteva zile îl condamnau la moarte și fragilitatea umană, memoria scurtă și nerecunoștința fiind cauze ale intoleranței și agresiunilor care duc la declinul civilizației. Accentuând rolul Bisericii de protejare a celor mai tineri de influențele negative ale societății, ambasadorul G. Bologan, a subliniat importanța educării copiilor și a transmiterii în familie a limbii și virtuților care înnobilează ființa neamului românesc în sfera culturii europene. La finalul slujbei ambasadorul și un viceconsul au interacționat cu cei prezenți și au oferit inclusiv informații consulare.
Informații de fond
Biserica San Salvatore alle Coppelle este unul dintre centrele istorice ale exilului românesc din Occident în perioada divizării ideologice a Europei (1945-1989). Dialogul cu Bisericile românești recunoscute de către statul român este o constantă a Ambasadei de la Roma, bisericile fiind spații de coagulare ale comunității, de educație etică și nu în ultimul rând de perpetuare a tradițiilor identitare.