Povestea de solidaritate a magnatului german Mauricio Hochschild a fost dezvăluită, doar de curând.
Oskar Schindler, faimosul antreprenor german, care a salvat viața a peste o mie de evrei, în timpul Holocaustului, angajându-i ca muncitori în fabricile sale; și care a inspirat celebrul film din 1993, în regia lui Steven Spielberg, Schindler’s List, este un personaj istoric foarte cunoscut la nivel internațional.
Recent, în America Latină, a ieșit la iveală povestea antreprenorului minier Mauricio Hochschild, un magnat german, care s-a stabilit în Bolivia la începutul secolului XX și ar putea fi cunoscut ca un „Schindler bolivian”.
De ce? Hochschild a ajutat mii de evrei să scape de nazism, înlesnindu-le drumul către America Latină, pentru a lucra în Bolivia.
„În 1938, Hochschild estima numărul evreilor aduși, între 2000 și 3000, iar șase luni mai târziu, în 1939, estimările lui ajungeau la 9000”, a declarat pentru Agence France-Presse (AFP), jurnalistul și istoricul Robert Brockmann, care lucrează la o carte despre istoria fostului președinte militar, Germán Busch (1937-1939) și despre raportul său cu Hochschild.
Întâmplările s-au petrecut în urma declanșării, în 1930, a valului antisemit, condus de Adolf Hitler; ceea ce a provocat căutarea de noi destinații, din partea celor care doreau să găsească un refugiu stabil. În aceste condiții, magnatul și-a propus colaborarea – plătind transportul, ocupându-se de formalitățile birocratice și de ședere –, înlesnind venirea evreilor în Bolivia, dar având în vedere și îmbunătățirea productivității agricole a Țării, indică AFP.
Datorită acțiunii sale, se apreciază că în 1940, populația ebraică a Țării sud americane crescuse cu 15 000 de unități, număr care, apoi, a scăzut considerabil, pentru că mulți au început să caute alte destinații; și a continuat să scadă cu generațiile succesive (acum, în Bolivia, sunt mai puțin de o mie de evrei).
De curând, au fost descoperite, într-o mină de stat, zeci de documente care dovedesc actele de solidaritate în favoarea celor persecutați de național-socialism, din partea acestui om de afaceri german, care a murit la Paris în 1965.
Chiar directorul Corporației Miniere a Boliviei (Comibol) a declarat pentru AFP, că, la începutul noului mileniu, s-a ordonat selectarea documentelor adunate în structurile companiei, recuperând astfel acele documente „abandonate total, lăsate pradă intemperiilor”.
Printre documentele descoperite se află contractele de muncă ale unor evrei, din partea minei Hochschild și scrisori trimise de către copiii evrei din Kindergarten Miraflores din La Paz, antreprenorului, pentru a-i solicita implicarea, în vederea construirii de noi spații, „ținând cont de numeroșii copii care sunt aici și care vor să vină”.
Documentele au fost înscrise în Registrul Regional al Programului Memoria Lumii al UNESCO, și în octombrie 2016, au fost recunoscute ca fiind „unice și autentice”. Este prevăzut ca în această lună, declarația să fie predată Muzeului minei boliviene, pentru a fi digitalizat și răspândit pe Internet.
Astfel, a ieșit la lumină povestea exemplară a unui om, care din umbră, a salvat mii de persoane și care, surprinzător, în Bolivia era considerat un mare exploatator – întreprinderea lui fiind naționalizată de către Stat, la jumătatea secolului trecut, pe baza faptului că, funcționarea sa, ar fi sărăcit Țara.
Traducere: Ștefan Munteanu