La Sala de Presă a Sfântului Scaun a avut loc luni, 6 februarie, cu începere de la ora 11, prezentarea – în cadrul unei conferințe de presă – a celei de-a XXV-a Zi Mondială a Bolnavului, cu desfășurare la Lourdes, în Franța, la 11 februarie. Tot în cadrul conferinței de presă a fost prezentată noua Cartă a Lucrătorilor Sanitari.
La conferința de presă de prezentare a Zilei Mondiale a Bolnavului au intervenit card. Peter Kodwo Appiah Turkson, prefect al noului Departament în Serviciul Dezvoltării Umane Integrale; mons. Jean-Marie Mate Musivi Mupendawatu, secretar delegat al aceluiași departament; doctorul Alessandro De Franciscis, președinte al Biroului de Constatări Medicale de la Lourdes și al Asociației Medicale Internaționale de la Lourdes și Antonio Gioacchino Spagnolo, profesor de bioetică și director al Institutului de Bioetică și Științe Medicale Umanistice de la Facultatea de Medicină și Chirurgie a Universității Catolice "Sacro Cuore" din Roma.
Cu tema "Uimire pentru ceea ce face Dumnezeu: „Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic…” (Lc 1,49), celebrarea din acest an include momente de rugăciune, celebrări euharistice, administrarea sacramentului Ungerea bolnavilor, întâlniri de comuniune cu bolnavii şi aprofundări bioetice şi teologico-pastorale care au loc la Lourdes în zilele din preajma celebrării. (Din Mesajul papei Francisc pentru Ziua Mondială a Bolnavului, din 2017)
În intervenția sa, card. Peter Turkson și-a exprimat speranța punerii în practică a îndemnului papei Francisc, de găsire a unui "nou elan pentru a contribui la răspândirea unei culturi care respectă viaţa, sănătatea şi demnitatea persoanelor, şi printr-o abordare corectă a chestiunilor bioetice, a tutelării celor mai slabi şi a îngrijirii mediului".
Cardinalul Turkson s-a referit de asemenea la noua Cartă a Lucrătorilor Sanitari, la care a lucrat arhiepiscopul Zygmunt Zimowski, definindu-o un "vademecum teologic, moral și mediatic datorat unei fericite intuiții a cardinalului Fiorenzo Angelini, primul președinte al pastorației sănătății. Publicată pentru întâia oară în 1995, carta a fost imediat tradusă în 19 limbi, constituind timp de 20 de ani textul de bază pentru lucrătorii sanitari." Publicarea noii ediții a necesitat mai mulți ani de lucru din partea unui grup calificat.
Prezentând detaliat lucrarea, mons. Jean-Marie Mate Musivi Mupendawatu, secretar delegat al Departamentului în Serviciul Dezvoltării Umane Integrale a descris Noua Cartă a Lucrătorilor Sanitari ca fiind "un valid compendiu de doctrină și de practică, un text revizuit și actualiza, tematicele fiind ilustrate într-un limbaj mai accesibil și mai actual, conținând de asemenea o actualizări sub profil științific și reexaminări ale notelor teologice privind documentele citate.
Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită de sfântul Ioan Paul al II-lea în 1992, fiind celebrată pentru întâia oară la 11 februarie 1993, la Lourdes. Inițiativa unei zile dedicată bolnavilor, rudelor acestora și personalului sanitar este destinată "reînnoirii vigorii spirituale în Biserică pentru a desfășura cât mai bine acea parte fundamentală a misiunii sale care cuprinde slujirea celor din urmă, a celor bolnavi, a celor suferinzi, a celor excluşi şi a celor marginalizaţi", după cum subliniază papa Francisc în Mesajul pentru cea de-a XXV-a Zi Mondială a Bolnavului.
RV/AM