Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a participat, la 24 ianuarie 2017, la Vecernia celebrată de episcopul Siluan cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor și la Te Deum-ul cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.
Subliniind forța unității și rolul virtuților cultivate și educate în sânul bisericii, ambasadorul Bologan a amintit contribuția decisivă a bisericilor tradiționale la afirmarea statului român, arătând cum unirea spirituală a întreținut de-a lungul istoriei unitatea de neam. Într-o societate caracterizată de divizare și suspiciune și în care valorile sunt din ce în ce mai mult relativizate, rolul bisericii creștine este de a oferi speranță și un model de viață și de comuniune în manifestările publice. Ambasadorul României în Italia a evocat importanța darului prieteniei pentru a evidenția că, în diversitatea noastră, alcătuim o unitate, asemeni unei simfonii interpretate prin mai multe instrumente, dar inspirată de aceeași partitură bazată pe dragoste și respect reciproc.
În mod asemănător, înțelegând faptul că – așa cum spunea Ioan Paul al II-lea – Europa respiră cu doi plămâni, unul răsăritean și unul occidental, ambasadorul Bologan a arătat că promovând acest mesaj al unității, vor dispărea și prejudecățile și asperitățile care creează divizare în cadrul societății.
Îndemnul la unitate a găsit de asemenea ecou în discursurile susținute de ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, prof. univ. dr. Liviu-Petru Zăpârțan, de pr. Isidoro Iacovici, reprezentantul comunității romano-catolice române și de P.C.S. Preotul Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din partea Bisericii Greco-Catolice Române. La eveniment au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Roma, şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Peninsulă.