Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Angelus, Papa Francisc: Biserica întâmpină și astăzi persecuție și martiriu

 
Angelus, Papa Francisc: Biserica întâmpină și astăzi persecuție și martiriu
  • 26 Dec 2016
  • 3338

”Ca să dea mărturie luminii și adevărului, Biserica întâmpină și astăzi în diverse locuri persecuții grele, până la dovada supremă a martiriului”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată luni, 26 decembrie 2016, când Biserica de rit roman sau latin celebrează sărbătoarea liturgică a sfântului diacon și protomartir Ștefan. La saluturile finale, în prezența a aproximativ 60 de mii de persoane, Sfântul Părinte a transmis condoleanțe față de rudele celor care și-au pierdut viața în urma prăbușirii unui avion rus în Marea Neagră, printre care se aflau și membrii corului și orchestrei armatei. O parte dintre ei au susținut un concert în Vatican cu ocazia împlinirii a 26 de ani de pontificat ai sfântului Ioan Paul al II-lea. În fine, pontiful i-a felicitat pe cei care poartă numele sfântului Ștefan și a mulțumit tuturor celor care i-au trimis promisiunea rugăciunii și urări cu ocazia Sfintelor Sărbători ale Nașterii Domnului.

În timp ce bucuria Nașterii lui Isus copleșește și în această zi inimile creștinilor, a remarcat pontiful în cuvântul său, liturgia celebrează martiriul sfântului Ștefan, primul martir, îndemnând creștinii să preia mărturia pe care a lăsat-o prin jertfa vieții sale. ”Este mărturia glorioasă proprie martiriului creștin, îndurat din iubire pentru Isus Cristos, martiriu care continuă să fie prezent în istoria Bisericii, de la Ștefan până în zilele noastre”. Despre această mărturie se vorbește pe larg în Evanghelia zilei (cf Mt 10,17-22), în care Isus prevestește discipolilor săi respingerea și persecuția pe care le vor întâlni ”din cauza numelui său” (cf v. 22).
Papa Francisc: ”Lumea îi urăște pe creștini din același motiv pentru care l-a urât pe Isus, pentru că el a adus lumina lui Dumnezeu, iar lumea preferă întunericul ca să ascundă faptele ei rele. De aceea există opoziție între mentalitatea Evangheliei și cea lumească. A-l urma pe Isus înseamnă a urma lumina sa, care s-a aprins în noaptea de la Betleem, și a abandona întunericul lumii”.

Pontiful a spus mai departe că protomartirul Ștefan, plin de Spirit Sfânt, a fost ucis cu pietre pentru că a mărturisit credința sa în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Prin venirea sa în lume, Isus Cristos îl îndeamnă pe fiecare credincios să aleagă calea luminii și a vieții. ”Aceasta este semnificația adâncă a venirii sale între noi. Iubindu-l pe Domnul și ascultând glasul său, diaconul Ștefan l-a ales pe Cristos, Viață și Lumină pentru orice om. Alegând adevărul, el a devenit în același timp victimă a misterului nelegiuirii prezent în lume. Dar în Cristos, Ștefan a învins!”.
Papa Francisc: ”Pentru a da mărturie luminii și adevărului, Biserica întâmpină și astăzi în diferite locuri persecuții grele, până la dovada supremă a martiriului. Câți frați și surori în credință îndură samavolnicii, violențe și sunt urâți din cauza lui Isus! Vă spun un lucru, martirii de astăzi sunt mai numeroși decât cei din primele secole. Când citim istoria primelor veacuri, vedem atâta cruzime față de creștini. Eu vă spun că aceeași cruzime există și astăzi, și într-un număr mai mare. Să nu uităm! În această zi, vrem să ne gândim la ei și să le fim aproape prin afecțiunea noastră, rugăciunea noastră și chiar prin lacrimile noastre. În ciuda încercărilor și a pericolelor, ei își mărturisesc fără frică apartenența lor la Cristos și trăiesc Evanghelia angajându-se în folosul celor din urmă, al celor mai neglijați, făcând bine tuturor fără deosebire. Ei dau mărturie pentru caritate în adevăr”.

Papa a menționat, în acest context, un episod recent din viața creștinilor din Irak, spunând că ”ieri, ziua de Crăciun, creștinii persecutați din Irak au celebrat Nașterea Domnului în catedrala lor distrusă... Este un exemplu de fidelitate față de Evanghelie. Ei mărturisesc cu curaj fidelitatea lor față de Cristos”.

”Făcându-i loc în inima noastră Fiului lui Dumnezeu, care se dăruiește nouă la Crăciun”, a încheiat pontiful, ”să reînnoim cu bucurie și curaj voința de a-l urma cu credincioșie drept singura noastră călăuză, fiind statornici în a trăi după mentalitatea Evangheliei și refuzând mentalitatea stăpânitorilor acestei lumi”.

La saluturile finale, Suveranul Pontif și-a exprimat mai adânca durere pentru victimele recentului dezastru aerian din Marea Neagră, soldat cu moartea a 92 de persoane, în urmă prăbușirii, în 25 decembrie, a unui avion militar care se îndrepta spre Siria. La bordul avionului se aflau mai mulți jurnaliști și membrii ai corului armatei ruse.
Papa Francisc: ”Îmi exprim cele mai sincere condoleanțe pentru trista știre despre avionul rusesc prăbușit în Marea Neagră. Domnul să întărească dragul popor rus și rudele pasagerilor, echipajului și ale excelentului cor al armatei, iar Fecioara Maria să sprijine operele de ajutorare care sunt în desfășurare. În 2004 corul a cântat în Vatican pentru cei 26 de ani de pontificat ai Sfântului Ioan Paul al II-lea. Să ne rugăm pentru ei!”.

În fine, papa Francisc a reînnoit ”urările de pace și seninătate” și a transmis felicitări celor care, bărbați și femei, poartă numele Sfântului Ștefan. În fine, un semn de gratitudine personală:
Papa Francisc: ”În aceste săptămâni am primit numeroase mesaje de felicitare din lumea întreagă. Fiindu-mi imposibil să răspund la fiecare în parte, îmi exprim astăzi față de toți mulțumirea mea sinceră, mai ales pentru darul rugăciunii. Vă mulțumesc din inimă! Domnul să vă răsplătească în bunătatea sa!”.

Ca de obicei, la finalul rugăciunii ”Angelus”, Sfântul Părinte a invocat darul binecuvântării apostolice care, prin mijloacele de comunicare, ajunge la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va