Consiliul de Stat Francez, un fel de Curte Supremă în chestiuni administrative interne, a reconfirmat pe 10 noiembrie decizia Consiliului Francez al Audiovizualului de a interzice apariția la televizor a unui clip video dintr-o campanie de conștientizare socială cu privire la statutul persoanelor cu Sindrom Down.
Filmul e un apel la viitoarele mame să nu refuze darul vieții pe motiv că fătul a fost diagnosticat cu Sindrom Down. A fost realizat în 2014 cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Sindrom Down și prezintă mai multe astfel de persoane zâmbitoare și trăind o viață împlinită:
99% din persoanele cu Sindrom Down care au participat la un studiu realizat în 2011 au declarat că sunt fericite cu viața lor, 97% că le place propria persoană și 96% că le place cum arată.
Cu toate acestea, clipul video a fost interzis, Consiliul de Stat caracterizându-l drept „nepotrivit” și susținând în motivarea sa că „tulbură conștiința femeilor care au luat conform legii alte decizii de viață personală”.
Aceasta face referire la faptul că 96% din copiii diagnosticați in utero cu Sindrom Down sunt avortați în Franța, o statistică mai mare decât cea la nivel mondial, unde acest procent este de 90%.
Un blogger de pe platforma Huffington Post a comentat: „Ce mai urmează? Alungarea copiilor cu Sindrom Down din școli? Plasarea lor în instituții speciale, ca pe vremuri, pentru ca prezența lor să nu-i supere pe părinții post-abortivi?”
Fundația Lejeune a reclamat situația la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în timp ce presa franceză păstrează tăcerea cu privire la subiect.
Deși studiile demonstrează că acest persoane se bucură de o calitate a vieții foarte bună, Franța le impune să nu-și arate fericirea în public, scriu autorii petiției.