Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Noul ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun la Papa

 
Noul ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun la Papa
  • 10 Noi 2016
  • 4279

Joi, 10 noiembrie 2016, papa Francisc l-a primit în audienţă pe noul ambasador al României pe lângă Sf. Scaun, Liviu-Petru Zăpîrţan, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare. Născut la Şieu-Odorhei, jud. Bistriţa-Năsăud, pe 11 iulie 1947, noul ambasador este căsătorit şi are o lungă carieră didactică universitară. Din 1975 până în 1990 a fost lector universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, iar între anii 1990-2012, profesor de drept. 

Între 1996-2000 a fost ambasador al României în Marele Ducat de Luxemburg, fiind decorat pentru activitatea sa cu Marea Cruce a Ordinului de Merit al Marelui Ducat de Luxemburg. 

Este cofondator al Institutului Italo-Român de Studii Superioare pe lângă Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj în 2003. Profesor universitar la Departamentul de Istorie a Filosofiei Antice şi Medievale al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” între anii 2005-2012. Director al Şcolii Doctorale de Filosofie Politică a aceleiaşi Universităţi în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie şi, succesiv, la Institutul de Studii Doctorale între anii 2005-2016.

Din 2012 este membru în European Law Institute din Viena (Austria) şi, din acelaşi an până în prezent, profesor universitar la Institutul de Studii Doctorale al Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Prof. Liviu-Petru Zăpârţan a fost numit pe 5 august a.c. în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun de preşedintele României, Klaus Iohannis.

În 2016 relaţiile dintre România şi Sfântul Scaun împlinesc 96 de ani de existenţă, primul reprezentant al României fiind Dimitrie C. Penescu, care şi-a prezentat scrisorile de acreditare pe 12 iunie 1920 ca trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar pe lângă Suveranul Pontif. În perioada 1950 – 1990 relaţiile bilaterale au fost întrerupte unilateral de regimul comunist de la Bucureşti.

După restabilirea relaţiilor diplomatice, România a avut cinci ambasadori pe lângă Sfântul Scaun: Gheorghe Pancraţiu Iuliu Gheorghiu, Teodor Baconsky, Mihail Dobre, Marius Lazurcă şi Bogdan Tătaru-Cazaban.

Pe de altă parte, Sfântul Scaun a avut în aceeaşi perioadă cinci ambasadori în România cu rangul de nunţiu apostolic: arhiepiscopii titulari John Bukovsky, Janusz Bolonek, Jean-Claude Périsset, Francisco-Javier Lozano şi actualul nunţiu în România şi R. Moldova, mons. Miguel Maury Buendia, numit în această misiune de papa Francisc în 5 decembrie 2015.

Din ianuarie 1998, în România s-a revenit la vechea tradiţie prin care nunţiul apostolic la Bucureşti devine decanul Corpului diplomatic.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va