Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Prezenţa Parohiei ”Sfinţii Trei Ierarhi”, Roma Nord, în Bazilica Sfântul Petru din Vatican

 
Prezenţa Parohiei ”Sfinţii Trei Ierarhi”, Roma Nord, în Bazilica Sfântul Petru din Vatican
  • 28 Aug 2016
  • 3374

Zilele acestea, la iniţiativa Asociaţiei credincioşilor români greco-catolici din Italia ”Inocenţiu Micu-Klein” de a celebra lunar, în Anul Jubiliar al Milostivirii Divine, sfânta şi dumnezeiasca Liturghie în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, a răspuns cu mare bucurie părintele Serafim Iulian Vescan, paroh al comunităţii greco-catolice ”Sfinţii Trei Ierahi”, Roma Nord.

Au concelebrat părintele Valentin Marcu şi părintele Serafim Iulian Vescan; au participat un grup de credincioşi din parohia mai sus amintită. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de credincioşii din parohia Roma Nord.

În cuvântul său de învăţătură, părintele Serafim a vorbit despre semnificaţia ”corabiei”, din Evanghelia care s-a citit: În primul rând, analogia cu corabia propriei noastre vieţi, care este o călătorie spre alte ţărmuri mai bune, spre fericire, un pelerinaj spre viaţa veşnică. Drumul vieţii este de multe ori în primejdie, furtuni, vijelii şi tulburări, ce vin din interiorul nostru, cu păcatele de toate felurile, iar din exterior prin boli, catastrofe naturale, nedreptăţi ale oamenilor. Nu trebuie să deznădăjduim, ci să avem încredere în milostivirea divină şi să strigăm, ca şi Petru: „Doamne mântuieşte-ne!”.

În al doilea caz, corabia este asemănată cu corabia Bisericii Universale al cărui conducător este urmaşul sfântului Petru, Papa de la Roma (266 de Papi până în prezent). Împotriva tuturor furtunilor care au venit peste Biserică, năvălirilor barbare, ereziilor, războaielor etc, Biserica a ieşit învingătoare, pentru că Isus a zis: ”nici porţile iadului nu o vor birui”. Papa Francisc, a amintit pr. Serafim, a afirmat că mileniul acesta are mai mulţi martiri decât în primele secole.

În al treilea rând, putem asemăna corabia din Evanghelie cu corabia Bisericii noastre Române Unite cu Roma. Astăzi ne rugăm pentru beatificarea Episcopilor noştri greco-catolici morţi - în temniţele comuniste - în faimă de martiri, privind spre Isus care a zis: ”nu vă temeţi, aveţi încredere!”.
De asemenea, s-ar putea vorbi despre analogia cu corabia ţării noastre, după cum a afirmat însuşi sfântul Papa Ioan Paul al II-lea: ”România este grădina Maicii Domnului”.

Părintele Serafim a concluzionat cu cuvintele Domnului nostru Isus Hristos: ”Nu vă temeţi, cine crede în Mine nu va muri, ci s-a mutat din moarte la viaţă”. Isus este cu noi, călătoreşte cu noi în orice vreme.

La sfârşitul celebrării, părintele Valentin a mulţumit Pr. Serafim şi credincioşilor din parohia ”Sfinţii Trei Ierarhi”, Roma Nord, pentru efortul depus de a fi prezenţi în Bazilica Vaticană, îndemnând a nu ne lăsa ”învăluiţi de valurile” acestei lumi, ci să ne îndreptăm privirea mereu spre Mântuitorul nostru, în pofida tuturor greutăţilor, conştientizând că rezolvarea problemelor noastre o găsim doar lângă Hristos, iar fără de El, nu avem nicio soluţie!


Pr. Serafim Iulian Vescan



Sursa:www.bru-italia.eu