Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cum şi-au bătut joc comuniştii de Capela Arhiereilor din Blaj

 
Cum şi-au bătut joc comuniştii de Capela Arhiereilor din Blaj
  • 17 Aug 2016
  • 5681

Un monument mai puţin cunoscut, dar foarte important pentru istoria Transilvaniei, este Capela Arhiereilor din Blaj. Aici sunt îngropaţi şapte episcopi şi mitropoliţi greco-catolici. Pe vremea comunismului, Capela a fost transformată în magazie şi depozit de legume.

 
Capela Arhiereilor se află în Blaj, în spatele Colegiului Naţional ”I. M. Klein”, în trecut Institutul Recunoştinţei, constituit de către mitropolitul Vasile Suciu. Acesta a considerat că trebuie să se construiască în apropiere o capelă pentru elevii şi surorile din institut, urmând ca în subsolul ei să fie mutate rămăşiţele arhiereilor Blajului. 
 
”Construcţia lăcaşului a început în 1935, iar în 31 octombrie 1937 osemintele arhiereilor aşezate în şase sicriaşe purtate pe umeri de preoţi tineri au fost mutate din cripta din curtea castelului în noua criptă a capelei", aflăm din volumul ”Vatră de credinţă, istorie şi cultură românească”, lucrare având ca autori pe Ion Moldovan şi Alexandru Petărlecean.
 
”Capela Arhiereilor” a fost transformată în 1948, după instaurarea regimului comunist, în magazie, iar cripta în depozit pentru legume. Biserica greco-catolica era la vremea respectivă scoasă în afara legii de către noua administraţie comunostă din România. Demersul privind lăcaşul de cult de la Blaj a făcut parte din campania pusă la care de fosta securitate pentru a reduce la tăcere vocile personalităţilor de religie greco-catolică din Transilvania. 

Slujbă în Capela Arhiereilor
 
Capela şi-a recăpătat destinaţia doar după 1989. Aici se află rămăşiţele pământeşti a şapte episcopi şi mitropoliţi greco-catolici: Petru Pavel Aron (1752 - 1764), Atanasie Rednic (1764 - 1772), Grigore Maior (1772 - 1782), Ioan Bob (1782 - 1830), Ioan Lemeny (1832 - 1850), Ioan Vancea (1869 - 1892) şi Alexandru Nicolescu (1935 - 1941).

Cripta unde se află osemintele arhiereilor
 
 
Autor: Dorin Timonea


Sursa:adevarul.ro