Curia Arhiepiscopală de la Blaj împreună cu Centrul de Studii Greco-Catolice din cadrul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică Departamentul Blaj au organizat în data de 17 iunie 2013 o Masă Rotundă cu titlul Greco-catolicii, azi: dificultăţi şi oportunităţi. Primul dintre vorbitori, PS Claudiu, a precizat cadrul dezbaterilor, axat pe speranţă şi încrederea în Dumnezeu, în ciuda tuturor greutăţilor.
Lect. univ. pr. William Bleiziffer a dat apoi cuvântul invitatului special, Preasfinţitului Dimitrios Salachas, episcopul greco-catolic din Atena (Grecia) care a prezentat în linii mari situaţia greco-catolicilor din Grecia, sugerând în acelaşi timp punctele forte care trebuie cultivate de credincioşii greco-catolici în perioada pe care o trăim: o viaţă spirituală profundă; promovarea catolicităţii sau a apartenenţei la marea Biserică Catolică din perspectivă răsăriteană; păstrarea frumoaselor tradiţii liturgice răsăritene; trăirea cu demnitate a conştiinţei identităţii de a fi greco-catolic şi mai ales mărturia pe care greco-catolicii o pot da despre credinţa lor prin trăirea de zi cu zi a unei vieţi creştine autentice. PS Salachas, fost profesor de Drept Canonic la Roma şi participant la diferite întâlniri ale dialogului ecumenic catolic-ortodox, şi-a exprimat convingerea că Bisericile Greco-Catolice sunt şi astăzi – în ciuda unor mentalităţi - un model de unire a creştinătăţii.
Pr. Ioan Mitrofan, directorul Centrului de Studii Greco-Catolice de la Blaj, a indicat dificultăţile pe care Biserica le întâmpină în ultimii ani, dificultăţi care obstaculează întrucâtva accesul la progres instituţional, şi care sunt îndeosebi problema patrimonială (nerestituirea bisericilor aflate în prezent în folosinţa ortodocşilor), pierderea entuziasmului anilor postrevoluţionari, precizând necesitatea unui progres la nivelul diferitelor nivele în vederea ridicării prestigiului şi eficienţei pastorale.
La sfârşitul întâlnirii, lect. univ. dr. pr. Anton Rus, directorul Departamentului Blaj al Facultăţii – unde a avut loc Masa Rotundă - , a rezumat câteva oportunităţi ale greco-catolicilor, printre care vârsta tânără a majorităţii preoţilor, prezenţa grupurilor de tineret în parohiile urbane, valorificarea legăturilor cu Apusul, posibilitatea tipăririi presei religioase şi a prezenţei în mass-media electronică, existenţa şi implicarea Facultăţii de Teologie în formarea teologilor şi a laicilor.
Întâlnirea a fost binevenită în contextul în care credincioşii greco-catolici sunt chemaţi să dea o mărturie autentică despre catolicitatea credinţei lor în Dumnezeu. La sfârşitul întâlnirii, PS Claudiu şi PS Salachas au rostit o rugăciune şi i-au binecuvântat pe cei prezenţi.