Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Muzeu dedicat prezenței creștine în Țara Sfântă

 
Muzeu dedicat prezenței creștine în Țara Sfântă
  • 18 Mar 2016
  • 3544

În Conventul franciscan al Flagelării, de la Ierusalim, a avut loc astăzi, 17 martie 2016, deschiderea unui muzeu dedicat prezenței creștine în Țara Sfântă. Edificiul poartă numele de „Terra Sancta Museum” și este dedicat „Drumului Calvarului”, adică drumul parcurs de Cristos de la pretoriu până la Golgota. Muzeul conține documente și elemente de arheologie utile turiștilor și pelerinilor pentru a cunoaște istoria orașului.

Părintele Eugenio Alliata, arheolog franciscan al Custodiei din Țara Sfântă spune că muzeul se dorește a fi o poartă care duce la originile credinței și redă viață pietrelor, mărturisitoare ale revelației divine. Această primă secțiune oferă turiștilor și pelerinilor acces la elemente de interes general, iar pe lângă faptul că este un stimul cultural și arheologic este și un stimul emoțional.

Referitor la ce vor vedea cei care trec pragul muzeului, părintele Alliata a spus: „Am aranjat o parte din vechiul Convent al Flagelării, spațiu care conservă acele părți ce au fost găsite în situl construcției sale. În particular, muzeul conservă părți ale fortăreței „Antonia”, locul tradițional al condamnării lui Isus. De asemenea poate fi văzut un paviment din antichitate, numit „Litostrotos”, fragmente de piatră din epoca irodiană, aparținând vechii fortărețe sau Templului din Ierusalim. Există și un traseu video, muzical, cu voci, care îl însoțește pe vizitator de-a lungul istoriei acestui sit. Această prezentare este foarte emoționantă, deoarece cheamă pelerinul să se identifice cu acel traseu pe care alții l-au făcut înaintea sa, adică apostolii, sufletele sfinților și ale cavalerilor. Pelerinul de astăzi este invitat să se identifice cu lungul șir de pelerini care au trecut înaintea lui prin aceste locuri”.

Părintele Alliata a mai spus că inițiativele în acest domeniu nu se opresc aici. Frații franciscani doresc să extindă acest concept și în alte sanctuare din Țara Sfântă, cum ar fi la Nazaret, Cafarnaum, Muntele Tabor și Betleem. „Proiectul este mare”, a apreciat franciscanul „însă știm că nu trebuie să îl realizăm deodată, ci puțin câte puțin, în funcție de cât va fi posibil din punct de vedere practic”. Chiar dacă în ultima perioadă numărul pelerinilor a mai scăzut, călugărul franciscan este de părere că pelerinii vor crește din nou numeric, deoarece Țara Sfântă este un punct atractiv, iar privind trecutul se poate observa că au mai existat momente de fluctuație. În ceea ce privește  deschiderea „Terra Sancta Museum”, fratele Eugenio Alliata spune că a fost ales acest moment datorită afluxului de pelerini din perioada pascală.

(rv – I. Ursuleac)



Sursa:ro.radiovaticana.va