Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Salutul PF Lucian în deschiderea sesiunii CER de la Lugoj

 
Salutul PF Lucian în deschiderea sesiunii CER de la Lugoj
  • 22 Sep 2015
  • 3483

Înalt Preasfinția Voastră Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București, Președintele Conferinței Episcopilor din România

Preasfinţia Voastră Alexandru Mesian,

Înalt Preasfințiile și Preasfințiile Voastre,

Cucernici Părinți,

Dragi credincioși

 

 

”A-L urma pe Isus înseamnă a lua propria cruce pentru a-L însoți pe drumul Său, un drum incomod care nu este drumul succesului sau al slavei pământești, dar care conduce la adevărata libertate, libertatea față de egoism și de păcat”. Aceste cuvinte au fost rostite de Sf. Părinte Papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică 13 septembrie 2015, meditând la mărturisirea de credință a Sf. Apostol Petru. Cu adevărat, urmarea Mântuitorului pe drumul Crucii Sale este calea spre adevărata libertate, spre regăsirea de sine și spre comuniunea cu Cel care ne-a creat după chipul și asemănarea Sa. Un drum pe care cu toții îl răzbatem „cu ochii aţintiţi asupra lui Isus, începătorul şi plinitorul credinţei” (Evrei, 12,2).

De această pildă a Fiului lui Dumnezeu mistuit de iubire pentru mântuirea lumii, ne facem părtași în mod deosebit noi Episcopii, în misiunea noastră de a paște oile și mielușeii Domnului. Motiv pentru care, ne răsună în inimi îndemnul Papei emerit Benedict al XVI-lea în discursul rostit pe data de 12 februarie 2010 cu ocazia vizitei ad limina a Conferinţei noastre Episcopale, referitor la păstrarea şi la transmiterea patrimoniului credinţei, care este o îndatorire a întregii Bisericii, dar în mod cu totul special a Episcopilor. Conciliul Vatican al II-lea ne învață că „este extrem de oportun ca pretutindeni episcopii din aceeaşi naţiune sau regiune să se constituie într-un unic organism, adunându-se periodic pentru ca, dintr-un schimb de experienţă şi din confruntarea de păreri, să izvorască o sfântă armonizare a forţelor în vederea binelui comun al Bisericilor” (Decretul Christus Dominus, privind misiunea pastorală a episcopilor în Biserică, nr. 37).

Din motive binecuvântate, sunt împreună cu Înalt Preasfințiile și Preasfințiile Voastre doar în mod spiritual și cu ocazia prezentei Sesiuni de toamnă a Conferinței Episcopilor din România care își desfășoară lucrările între 21-23 septembrie la Palatul Episcopal din Lugoj. Însă vă însoțesc cu rugăciunea și cu afecțiunea mea, rugându-L pe Domnul Puterilor să însoțească cu lumina Sa lucrările acestei adunări a Ierarhilor catolici din țara noastră.

Ne apropiem de celebrarea Jubileului Milostivirii care se va deschide pe 8 decembrie 2015 pentru a se încheia pe 20 noiembrie 2016. Cu acest prilej providențial, și Bisericile noastre particulare vor trebui să se pregătească pentru ca, după dorința Papei Francisc, să poată trăi acest An Sfânt „ca un moment extraordinar de har și de reînnoire spirituală. De aceea, jubileul va fi celebrat la Roma, precum și în Bisericile particulare ca semn vizibil al comuniunii întregii Biserici” (Bula Sf. Părinte Papa Francisc Misericordiae vultus, pentru convocarea Jubileului Extraordinar al Milostivirii, n. 3). În acest sens, Biserica Catolică de ambele rituri din România este chemată să fie la rândul său „martoră adevărată a milostivirii, mărturisind-o și trăind-o drept centru al revelației lui Isus Cristos” (Misericordiae vultus, n. 25). 

Maicii Milostivirii, cea care, pe teritoriul Eparhiei Lugojului, la Scăiuș, a vărsat lacrimile Cerului, îi încredințăm lucrările Sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor din Romania. Il încredințăm deasemenea și pe Preasfinţitul Părinte Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei gazdă a acestei sesiuni, care pe data de 8 septembrie 2015, de Sărbătoarea Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a sărbătorit 21 de ani de Sfântă Slujire Arhierească.

Fecioara Maria, Împărăteasa lumii, să ocrotească Bisericile noastre, scumpa noastră patrie și lumea întreagă.

 

+ Lucian Cardinal Mureşan
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică