În Franța, medicii spitalului din Reims au decis să continue tratamentul de nutriție și hidratare a bolnavului Vincent Lambert, în vârstă 38 de ani, care a suferit leziuni cerebrale ireversibile după un accident de mașină în anul 2008. Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu o hotărâre mult discutată, a autorizat întreruperea sprijinului vital oferit bărbatului. Însă, povestea s-a transformat într-o adevărată bătălie juridică, între soţia sa, care cere eutanasia şi părinţii lui Vincent care consideră demn să îl îngrijească în continuare.
„Vincent – spun părinții – se află într-o condiție de handicap grav, nu la sfârșitul vieții. Pentru a dovedi aceasta au făcut public un videoclip în care vom se poate vedea că bolnavul interacționa într-un fel sau altul cu cei din jur. Biserica franceză a făcut apel la autoritățile politice, juridice și medicale, împreună cu credincioși și necredincioși francezi”.
„Cine judecă acest caz, trebuie să ia în considerare că în spatele persoanei Vincent Lambert este în joc simbolul vieţii, cea mai fragilă pentru viitorul societății noastre”. În Franța există aproximativ 1.700 de persoane în aceeaşi situaţie cu Vincent. Cu privire la decizia medicilor din Reims, la microfonul redacţiei centrale Radio Vatican, Tugdual Derville, delegat general al Alianței pentru Viaţă:
• „Întâi de toate, pentru noi această decizie este o ușurare, dar ne temem că în cele din urmă se va ajunge tot la decizia morţii pacientului. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. Înţelegem că există o dezbatere foarte grea și dureroasă în jurul unei familii, dar, ne dăm seama şi că acest caz a devenit emblematic: s-au ridicat multe voci, atât pe plan intern și internațional, pentru a spune ce consecințe grave ar exista dacă se optează pentru decizia de a provoca moartea unui om care nu moare, nu este în comă și este ținut în viață: de fapt, toată lumea este alimentată și hidratată, începând de la copii până la oameni în vârstă, altfel mor în câteva zile... Acesta este cu adevărat un joc între viață și moarte. În momentul de față există o hotărâre de «graţie» și ne bucură acest lucru. Sperăm ca cererea noastră să fie confirmată, astfel încât Vincent să fie luat – fără a mai fi urmărit prin îngrijiri paliative, care nu sunt cu siguranţă adecvate – de o instituţie specialitate pentru pacienţii neuro-degenerativi ca el, care au nevoie de terapii şi tratamente specifice”.
Este considerat aşadar un prim pas…
• „Da, este un pas care ne dă elan, mai ales că a fost anunțat, ca dovadă că echipa medicală ar fi ales moartea lui Vincent Lambert. Știm bine că există îndoieli și există medici care au vorbit nefavorabil... Ceea ce sperăm acum este ca celelalte voci să se facă auzite şi mai puternic, pentru a arăta că societatea noastră se evaluează în funcţie de ceea ce face pentru cei mai slabi, care par să nu mai fie utili la nimic... Viața merită să fie însoțită – a subliniat reprezentantul Alianţei pentru Viaţă – fără a încălca interdicţia de a ucide, care este fundamentul vieții noastre sociale: să avem grijă unul de altul, să ne protejăm reciproc; sunt chiar cei mai vulnerabili care au nevoie de aceasta. De aceea, aşteptarea rămâne dureroasă, ne interoghează ne preocupă pentru toţi cei care sunt ca suntem preocupați Vincent Lambert, trăind o viaţă foarte, foarte fragilă.
În cazul în care decizia finală este aceea de a-l menţine în viaţă, povestea lui Vincent este oricum o lecţie pentru lumea întreagă. Acelaşi reprezentant:
• „În cazul în care decizia de a continua nutriția și hidratarea lui Vincent – vă amintesc că el nu este pe moarte – va fi luată în permanență, atunci acest caz va reprezenta un semn de speranță pentru mai mulţi pacienţi care trăiesc situaţii similare sau chiar mai grave. Cunosc multe cazuri, care sunt foarte preocupat de decizia care se va lua pentru Vincent. Ceilalţi bolnavi sunt de asemenea foarte preocupaţi de faptul că persoanele au început să spună că situațiile de acest gen sunt prea lungi și sunt prea scumpe... și chiar nevrednice! Aceasta este o evaluare care poate avea consecințe foarte importante pentru viețile acestor oameni: viața rămâne un mister, un mister care trebuie respectat, pentru că este modul în care umanitatea este se umanizează tot mai mult”.
Vor continua mobilizările diferitelor grupuri şi asociaţii de apărare a vieţii?
• „Da, cred că trebuie să continuăm mobilizarea tuturor, pentru că datorită acestei mobilizări şi mulţumită de asemenea cardinalului Barbarin și episcopilor din regiune, datorită medicilor care se relaţionează cu aceşti pacienţi neuro-degenerativi, putem auzi o voce care spune «Atenție, ne jucăm cu focul». Cerem ca Vincent să fie eliberat din camera în care este închis, să fie tratat în mod corespunzător, să avem grijă de el. Acesta este răspunsul uman pe care noi îl dăm de luni de zile, şi avem încă speranţa că aşa va fi!”