”O singură familie umană. A avea grijă de creație”: este tema celei de a 20-a adunări generale a asociației catolice ”Caritas Internationalis”, care s-a încheiat sâmbătă, 16 mai 2015, la Roma, după cinci zile de lucrări. Participanții la reuniune l-au ales pe noul președinte al asociației, arhiepiscopul de Manila, cardinalul Luis Antonio Tagle, care îi succede cardinalului hondurian Oscar Rodriguez Maradiaga.
La Sfânta Liturghie de deschidere a lucrărilor, marți, 12 mai, papa Francisc a subliniat că ”pământul are hrană pentru toți, dar lipsește voința de a împărți. Dumnezeu îi va chema într-o zi la judecată pe cei de la putere pentru a le cere cont de cei care suferă de foame”. A-l primi pe Dumnezeu și pe aproapele înseamnă a trăi Evanghelia, a mai spus Sfântul Părinte, care a scos în evidență că asociația ”Caritas” nu este o simplă organizație umanitară, pentru că slujirea ei, săvârșită în numele lui Cristos, are ca rădăcină primirea, simplă și în spirit de ascultare, a lui Dumnezeu și a aproapelui. Dacă se taie această rădăcină, atunci Caritas moare. Pe cale de consecință, a reluat papa Francisc, cel care își trăiește misiunea creștină în cadrul asociației ”Caritas” nu este un simplu operator umanitar, ci unul care dă mărturie pentru Cristos: ”este o persoană care îl caută pe Cristos și se lasă căutată de Cristos; o persoană care iubește cu spiritul lui Cristos, spiritul gratuității, spiritul darului. Toate strategiile și planificările noastre rămân fără conținut dacă nu purtăm în noi această iubire. Nu iubirea noastră, ci iubirea lui Cristos, sau, mai bine zis, iubirea noastră purificată și întărită de iubirea sa”.
Din România a luat parte la lucrările adunării generale ”Caritas Internationalis” și președintele federației ”Caritas România”, pr. Nicolae Anușcă, din cadrul Mitropoliei greco-catolice a Blajului. În prima parte a unui amplu interviu, Redacția Română Radio Vatican a cerut preotului Anușcă să sublinieze actualitatea temei ”O singură familie umană. Îngrijirea creației”, pentru realitățile din România. ”Ca și în alte țări - a remarcat interlocutorul nostru - în România suntem încă foarte departe de a fi persoane preocupate de îngrijirea mediului înconjurător și de modul în care noi lăsăm creația lui Dumnezeu generațiilor viitoare”.