De sărbătoarea Sfântului Iosif din acest an, pe 19 martie, a fost la Bucureşti site-ul oficial al Catedralei Romano-catolice „Sfântul Iosif”. Acesta este: www.catedralasfantuliosif.ro.
Potrivit unui comunicat de presă al Arhiepiesopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB) portalul acordă o atenţie specială „memoriei spirituale, istorice, artistice şi culturale a Bisericii mamă a Arhidiecezei”.
Site-ul are şapte secţiuni principale, este dezvoltat de Centrul de comunicații sociale Angelus Communicationis al, iar proiectarea sa receptivă este o noutate România, a declarat părintele Francisc Doboş – purtător de cuvânt al ARCB.
„Catedrala romano-catolică din București marchează astfel o premieră în mediul online românesc, cu acest spațiu virtual care îi pune în valoare toată frumusețea și complexitatea”.
Poarta spre lumea de astăzi deschide uşa unei bazilici construite în capitala unei Românii care simţea nevoia unui monument în care să-şi oglindească romanitatea poporului său (drumul spre idnependenţă). În acest sens, aflăm la secţiune „Istorie”, primul arhiepiscop romano-catolic de Bucureşti a ctitorit un monument în stil gotic specific timpului respectiv şi devenit ulterior o bijuterie rară a capitalei.
Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti este şi monument înscris în patrimoniul naţional şi european, căreia îi este dedicată secţiunea „Monument”. Aceasta ne poartă printre cele trei nave ale Catedralei cu un amplu prezbiteriu, care au fost construite între anii 1873-1884 după planurile arhitectului vienez Friedrich Baron von Schmidt.
În acest spaţiu, au răsunat de mai bine de 130 de ani sunetele profunde ale unei orgi deosebite din punct de vedere acustic şi cultural. Catedrala a găzduit de-a lungul anilor evenimente muzicale memorabile şi a fost pictată de vocea unor solişti de renume, în acustica pianiştilor şi violoniştilor de valoare a României, despre care se pot afla mai multe la secţiunea „Muzică” a spaţiului online. Alexandru Tomescu. De asemenea, au concertat Corul Madrigal, Orchestra de Barockeri a Universității Naționale de Muzica București.
Iar dacă nu ştiam, până acum, rubrica de curiozităţi a siteului, de ne aminteşte de singura biserică catolică din România în care a intrat un Papă: Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti. Pe 8 mai 1999, în timpul istoricei sale vizite în țara noastră, Papa Ioan Paul al II-lea a participat la Sfânta Liturghie în rit greco-catolic celebrată în Catedrala Sf. Iosif.