Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sau iubirea, sau ipocrizia: nu există calea compromisului pentru un creștin

 
Sau iubirea, sau ipocrizia: nu există calea compromisului pentru un creștin
  • 12 Mar 2015
  • 4550
Pentru un creștin nu există căi ale compromisului, a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată joi, 12 martie, în cursul dimineții, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pontiful a explicat că cine nu se lasă atins de îndurarea lui Dumnezeu pentru ca mai apoi să știe să o aplice și aproapelui este un ipocrit care dezbină și risipește, în loc să unească și să adune.
 
Inspirându-se din prima lectură, luată din Cartea profetului Ieremia, Pontiful a reliefat că în ciuda profeților aleși de Dumnezeu pentru a construi în timp istoria raporturilor cu omul, Dumnezeu a trebuit să constate că poporul nu-l asculta și nu-și apleca urechea. Pornind de la aceste considerații, Sfântul Părinte ne îndeamnă ca, în acest timp al Postului Mare să ne întrebăm: "Ascult vocea Domnului, sau fac după cum vreau eu, după bunul meu plac?"
 
Și fragmentul din Evanghelia zilei, după sfântul Luca, capitolul 11, versetele 14-23, prezintă exemplul unei inimi împietrite și surde la vocea lui Dumnezeu. Isus scoate diavolul dintr-un om care era mut, iar acesta din urmă, îndată ce a ieşit diavolul, a început să vorbească, iar mulţimile se mirau. Însă, imediat s-au și ivit acuzațiile, unii dintre ei spunând: "Cu Beelzebul, căpetenia diavolilor, îi scoate pe diavoli", aceasta fiind – a spus Papa –  tipul de scuză specific 'legaliștilor' care cred că viața este reglementată de legi pe care le stabilesc ei înșiși.
 
"Acest lucru s-a întâmplat și în istoria Bisericii", a spus Pontiful. "Gândiți-vă la sărmana Ioana d'Arc: azi este sfântă, dar sărăcuța, cu toți acei învățați a fost arsă de vie sub acuzația de erezie. Însă acei învățători ai legii, care credeau că știu doctrina sigură, se îndepărtaseră de iubirea lui Dumnezeu".
 
Pontiful a dat de asemenea exemplul fericitului Rosmini ale cărui cărți fuseseră puse la index, citirea lor fiind interzisă și considerată un păcat. Dând exemplul sfintei Ioana d'Arc și a fericitului Rosmini, Pontiful a dorit să reliefeze faptul că, de-a lungul istoriei cu poporul său, Domnul trimite Sfinți care să facă să continue viața Bisericii, subliniind că acești trimiși ai Domnului nu sunt nici oameni cu putere și nici ipocriți, ci sfinți.
 
Papa a mai spus că sfinții sunt acele persoane cărora nu le este teamă să fie mângâiate de îndurarea lui Dumnezeu. De aceea, sfinții sunt bărbați și femei care înțeleg numeroasele mizerii umane și însoțesc poporul stându-i aproape, nu disprețuindu-l.
 
Amintind cuvintele lui Isus care spune: 'Cine nu este cu mine este împotriva mea', Papa Francisc a insistat asupra faptului că nu există căi ale compromisului, existând doar două căi, două posibilități  nete și separate: sau calea iubirii, sau cea a ipocriziei. Nu există o a treia cale a compromisului care să le combine pe celelalte două.


Sursa:ro.radiovaticana.va