Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Violențe anticreștine în Niger: au fost suspendate mai multe Sfintele Liturghii

 
Violențe anticreștine în Niger: au fost suspendate mai multe Sfintele Liturghii
  • 21 Ian 2015
  • 4104

Biserica catolică din Niger a suspendat duminică, 18 ianuarie 2015, celebrarea Sfintelor Liturghii în mai multe parohii și comunități. Decizia a fost luată de episcopii catolici din Niger în urma actelor de violență și vandalism comise împotriva creștinilor și a bisericilor din capitala Niamey. Cu o suprafață de peste 1,2 milioane de km pătrați, Nigerul se învecinează cu Benin, Burkina Faso, Mali, Algeria, Libia, Ciad și Nigeria.

Scrisoarea episcopilor catolici din R. Niger
”Cerem tuturor parohiilor din Niamey să suspende Celebrările Euharistice în ziua de duminică, 18 ianuarie”, au scris prelații în comunicatul de presă. Zilele trecute au fost incendiate sau jefuite mai multe parohii catolice din capitala țării, printre care Sfântul Paul, Sfântul Augustin, Sfântul Gabriel, Sfânta Tereza, Sfântul Ioan și Sfântul Iosif. Pagube materiale semnificative au suferit și comunitățile mai multor congregații de călugări și călugărițe. La Zinder, în sudul țării, nu departe de granița cu Nigeria, aproximativ 300 de persoane s-au refugiat într-o tabără militară după daunele provocate clădirilor din jurul unei biserici care a fost ținta manifestanților violenți. Episcopii și-au exprimat apropierea față de credincioși printr-un Mesaj special în care au transmis încurajarea pastorală în aceste momente de derută și teamă.

Președintele R. Niger a condamnat violențele anti-creștine
La rândul său, președintele R. Niger, Mahamadou Issoufou, a declarat că ”cei care jefuiesc sau profanează locuri de cult, care îi prigonesc și îi ucid pe compatrioții lor creștini sau pe creștinii care trăiesc pe teritoriul țării, nu au înțeles nimic din religia islamică”. Președintele Nigerului a lansat un apel la calm adăugând că episoade de acest fel creează prejudecăți cu privire la musulmanii care trăiesc în acele țări în care islamul este religie minoritară. ”Condamnăm aceste agitații – a spus președintele Issoufou – și deplorăm pierderile de vieți omenești și rănirea multor persoane”.

Valul de proteste din Niger împotriva caricaturilor despre Mahomed, publicate din nou de săptămânalul francez ”Charlie Hebdo” i-a luat în vizor mai ales pe creștini, fiind atacate cu brutalitate locurile lor de cult. Potrivit agențiilor de presă, cel puțin 45 de biserici au fost incendiate în timpul protestelor. Bilanțul parțial al violențelor arată cel puțin 10 morți și 170 de răniți, în timp ce 180 de manifestanți au fost arestați. Protestele violente au izbucnit vineri, ziua de rugăciune pentru credincioșii musulmani, în diferite regiuni ale țării majoritar islamice. După începutul pașnic al protestelor anti-Charlie, manifestanții au scandat lozinci împotriva Franței cerând alungarea foștilor colonizatori și incendiind tricolorul francez. Zece persoane au fost ucise în timpul ciocnirilor de la Zender, al doilea oraș ca mărime al țării, și în capitala Niamey. Tot aici, au fost jefuite și apoi incendiate mai multe zeci de biserici. Aceeași soartă au avut mai multe baruri, hoteluri, magazine, o școală creștină și chiar un orfelinat.

Summit-ul regional de la Niamey
La Niamey, după restabilirea calmului, a început marți, 20 ianuarie 2015, o reuniune politică regională privind combaterea grupării radicale islamice nigeriene Boko Haram, care a preluat controlul în vaste teritorii din nord-estul Nigeriei și a efectuat mai multe incursiuni în Camerun și Ciad. ”Consolidarea grupării Boko Haram reflectă încetineala noastră și incapacitatea de a răspunde în forță. Asistăm, cum s-a întâmplat în Mali, la pierderea suveranității Nigeriei asupra unor teritorii întinse și la exportarea violenței spre țările vecine”: a spus ministrul Afacerilor Externe al R. Niger, Mohamed Bazoum, la deschiderea reuniunii, citat de AFP. La summit-ul regional de la Niamey participă miniștrii de externe și reprezentanți politici din Benin, Camerun, Guineea Ecuatorială, Niger, Nigeria, Ciad, Germania, Canada, China, Spania, Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie și Uniunea Europeană.



Sursa:ro.radiovaticana.va