Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vocația și misiunea familiei în Biserica și în lumea contemporană

 
Vocația și misiunea familiei în Biserica și în lumea contemporană
  • 17 Dec 2014
  • 5016
Biserica se îndreaptă spre cea de-a XIV- cea  Adunare Generală a Sinodului Episcopilor, cu tema "Vocația și misiunea familiei în Biserica și în lumea contemporană" care se va reuni între 4 și 25 octombrie 2015. Legătura dintre această întâlnire privind viața colegială a Bisericii și precedenta Adunare sinodală extraordinară este de continuitate și include, cum au explicat de la Secretariatul general al Sinodului – și perioada dintre cele două adunări sinodale, ca pe un timp de reflecție și aprofundare.

Cu acest scop, Secretariatul general al Sinodului episcopilor a trimis un document Conferințelor Episcopale și Sinoadelor Bisericilor Catolice de Rit Oriental sui iuris, Uniunii Superiorilor Generali și departamentelor Curiei Romane în vederea aprofundării temelor evidențiate în documentul Relatio Synodi, ce constituie de fapt un ghid conținând liniile generale, un document pregătitor în vederea următoarei Adunări sinodale ordinare.

Rezultatele acestei consultări vor trebui trimise Secretariatului Sinodului până pe 15 aprilie 2015, astfel încât să poată fi folosite la redactarea Instrumentului de Lucru (Instrumentum Laboris) pentru cea de-a XIV- cea Adunare Generală.

La această perioadă de reflecție și de abordare pe larg a temelor tratate prevede participarea întregului popor al lui Dumnezeu.

Documentul trimis diferitelor organisme sinodale întreabă în primul rând dacă a fost descrisă în mod adecvat realitatea familiei în societatea din zilele noastre sau dacă mai există încă aspecte care ar trebui evidențiate. Succesiv, se reparcurge conținutul pe capitole al documentului Relatio Synodi, explicând că întrebările au fost formulate astfel încât să faciliteze realismul necesar în reflecția fiecărui episcopat în parte.

În ceea ce privește contextul socio-cultural, documentul îndeamnă să se analizeze dacă inițiativele în care este implicată Biserica locală pentru sprijinirea familiilor în fața provocărilor din partea contradicțiilor culturale sunt sau nu suficiente, cerându-se mai ales o evaluare a modalităților corecte pentru o prezență a Bisericii în situațiile extreme, pentru a le preveni și pentru a sprijini familiile însuflețite de credință în contextul unei societăți secularizate care tinde deseori să respingă modelul unei familii formate dintr-un bărbat și o femeie uniți de legământul matrimonial și deschisă procreației.

Documentul de aprofundare a liniilor de orientare cere Bisericilor locale să evalueze modul corect de formare a păstorilor astfel încât aceștia să ajute familiile creștine în mod adecvat încât să reușească să dea mărturie despre importanța vieții afective în fața noilor generații. Totodată, se propune o reflecție asupra provocărilor pentru pastorala familială, mai ales față de cei care trăiesc departe de modelul creștin sau care nu sunt botezați.

Întrebarea principală pe care o propune documentul privește rolul păstorilor și modul de folosire al învățăturilor Sfintei Scripturi pentru dezvoltarea unei acțiuni pastorale curajoase și fidele.

Atenția documentului conținând linii de orientare se concentrează și asupra grijii pastorale față de cei care sunt căsătoriți civil sau care conviețuiesc înafara căsătoriei, situații determinate deseori de factori culturali sau economici, de tradiție sau de dificultatea tinerilor de a se angaja într-o relație ce este pentru totdeauna. De asemenea, se pune accentul și pe pastorala sacramentală privitoare la divorțații recăsătoriți, ce necesită o aprofundare astfel încât să se înlăture acele forme de impediment ce se dovedesc a nu fi necesare.


Sursa:ro.radiovaticana.va