Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Nu ne putem resemna gândindu-ne la un Orient Mijlociu fără creștini

 
Nu ne putem resemna gândindu-ne la un Orient Mijlociu fără creștini
  • 21 Oct 2014
  • 3793
Luni dimineață, în Aula Nouă a Sinodului, în cadrul Consistoriului Public Ordinar, prezidat de Papa Francisc, consistoriu în vederea canonizării a doi viitori sfinți; Iosif Vaz și Maria Cristina a Neprihănitei Zămisliri, au participat și patriarhii din Orientul Mijlociu, pentru a-i informa pe membrii Colegiului Cardinalilor despre actuala situație a creștinilor din această regiune.

"La o zi după încheierea celei de-a treia Adunări Extraordinare a Sinodului Episcopilor dedicat Familiei am dorit să dedic acest Consistoriu nu doar unor cauze de canonizare dar și unei chestiuni care-mi stă mult la inimă, și anume Orientul Mijlociu și, în special, situației creștinilor din regiune. Vă sunt recunoscător pentru prezența voastră", a spus Sfântul Părinte adresându-se participanților la Consistoriul Public Ordinar de luni, 20 octombrie.

"Ne unește dorința de pace și stabilitate în Orientul Mijlociu și voința de a favoriza rezolvarea conflictelor prin intermediul dialogului, a reconcilierii și a angajării politice", a continuat Pontiful, subliniind totodată dorința oferirii unui ajutor cât mai mare posibil comunității creștine pentru a susține permanența acesteia în regiune.

"Cum am avut ocazia să spun în mai multe rânduri, nu putem să ne resemnăm gândindu-ne la un Orient Mijlociu fără creștinii care de două mii de ani mărturisesc numele lui Cristos în acel ținut", a subliniat Sfântul Părinte în reflecțiile adresate participanților la Consistoriul Public Ordinar de canonizare a doi noi sfinți.

"Ultimele evenimente, mai ales din Irak și Siria sunt foarte preocupante", a subliniat, referindu-se la "un fenomen de terorism de dimensiuni de neimaginat în trecut". "Mulți dintre frații noștri sunt persecutați și au fost nevoiți să-și părăsească locuințele chiar într-un mod brutal. Pare că s-a pierdut conștiința valorii vieții omenești, pare că persoana nu contează și că poate fi sacrificată altor interese; toate acestea petrecându-se, din păcate, în indiferența multora."

"Această situație injustă necesită dincolo de rugăciunea noastră constantă și un răspuns adecvat din partea Comunității Internaționale. Sunt sigur că, cu ajutorul Domnului, din întâlnirea zilnică se vor ivi reflecții și sugestii pentru a-i putea ajuta pe frații noștri care suferă și pentru a veni și în întâmpinarea dramei reducerii prezenței creștine în ținutul în care s-a născut creștinismul și de unde s-a răspândit, a mai spus Pontiful.

În privința participării la Consistoriu a patriarhilor din Orientul Mijlociu pentru a discuta despre chestiunea creștinilor din regiune, colegul nostru Paolo Ondarza l-a intervievat pe cardinalul Béchara Boutros Raï, patriarh de Antiohia a maroniților, care a spus:

Card. Béchara Boutros Raï: "Suntem foarte recunoscători Sfântului Părinte pentru această inițiativă, după întâlnirea cu reprezentanții pontificali ce a avut loc în Vatican în vederea cunoașterii realității din Orientul Mijlociu și acum, pentru discutarea problematicii și în cadrul consistoriului [de luni, 20 octombrie]. Această inițiativă indică profundul interes al Papei atât față de Orientul Mijlociu ca atare cât și față de pace și de prezența creștinilor, care trăiesc momente cu adevărat cruciale. În numele patriarhilor, am pregătit o relatare cu privire la situația actuală, în care expunem așteptările Bisericii și ale comunității internaționale.

Interesul Pontifului reprezintă o mare mângâiere morală pentru creștinii din Orientul Mijlociu, dar și pentru țările din regiune. Nu este doar un sprijin moral dar și un sprijin diplomatic, căci Sfântul Scaun are de asemenea un rol și o influență importantă și la nivel internațional."

Patriarhul Boutros Raï cere, în numele celorlalți patriarhi și în numele populației nevinovate, oprirea acțiunii agresorului, spunând că "nu este posibil ca în secolul al XXI-lea să se revină la o legislație preistorică potrivit căreia o organizație vine și te alungă din propria casă și ținut, în vreme ce comunitatea internațională privește nemișcată și neutrală".



Sursa:ro.radiovaticana.va