Sfântul Scaun, printr-o declarație a Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, a cerut condamnarea clară și curajoasă din partea responsabililor religioși, mai ales a celor de religie musulmană, și din partea oamenilor de bună voință, a crimelor comise în Irak de jihadiștii ”Statului Islamic” împotriva populației creștine, yazidi și a celorlalte minorități religioase.
”Situația dramatică a creștinilor, a minorității yazidi și a celorlalte comunități religioase și etnice, minoritare numeric în Irak – se citește în Declarație - cere o luare de poziție clară și curajoasă din partea responsabililor religioși, mai ales musulmani, a persoanelor angajate în dialogul interreligios și a tuturor persoanelor de bunăvoință”.
”Lumea întreagă – continuă oficialii departamentului Sfântului Scaun pentru dialogul interreligos – a asistat cu stupefacție la ceea ce de acum începe să fie numită «restaurarea califatului» care a fost desființat la 29 octombrie 1923 de Kamal Ataturk, fondatorul Turciei moderne”. ”Contestarea acestei «restaurări» din partea majorității instituțiilor religioase și politice musulmane nu i-a împiedicat pe jihadiștii «Statului Islamic» să comită și să continue să comită fapte criminale de nespus”.
Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios împreună cu toți cei care se angajează în dialogul dintre religii, cu credincioșii celorlalte religii și oamenii de bună voință nu poate decât ”să denunțe și să condamne fără ambiguitate” o serie de ”practici nedemne de persoana umană” cum ar fi masacrarea unuia ul pentru simplul motiv al apartenenței religioase, practicile execrabile ale decapitării, crucificării și a cadavrelor expuse în locuri publice; opțiunea impusă creștinilor și minoritarilor yazidi între convertire la islamism, plata unui tribut sau exodul; expulzarea forțată a zeci de mii de persoane, copii, bătrâni, femei însărcinate și bolnavi; răpirea de fete ca pradă de război; impunerea practicii barbare a infibulației; distrugerea locurilor de cult și a monumentelor creștine și musulmane; ocuparea forțată sau profanarea bisericilor și a mănăstirilor; îndepărtarea crucilor și a celorlalte simboluri ale religiei creștine și ale altor religii; distrugerea patrimoniului religios creștin de valoare inestimabilă; violența josnică comisă cu scopul de a teroriza persoanele și a le obliga să se predea sau să fugă.
Nimeni – continuă Declarația departamentului vatican – ”nu ar putea justifica o atare barbarie și, cu siguranță, nu o religie”. Este vorba de o ofensă de extremă gravitate față de umanitate și față de Dumnezeu Creatorul, după cum a spus deseori Papa Francisc. ”Toți responsabilii religioși trebuie să fie unanimi în a condamna fără echivoc aceste crime și în a denunța invocarea religiei pentru a le justifica. În caz contrar, ce credibilitate vor avea religiile, adepții și responsabilii lor? Ce credibilitate ar putea avea în continuare dialogul interreligios construit cu răbdare în ultimii ani?”.
Responsabilii religioși trebuie ”să exercite influența lor și asupra guvernelor” pentru a se pune capăt la aceste crime, pentru a fi pedepsit cel care le comite, pentru a fi restabilit statul de drept în teritoriu și a fi garantată reîntoarcerea celor exilați.
”Amintind necesitatea eticii în gestiunea societăților umane”, oficialii Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios îndeamnă liderii religiilor să sublinieze că ”sprijinul, finanțarea și înarmarea terorismului trebuie să fie moralmente condamnată”. Violența nu se învinge prin violență, violența se învinge prin pace: încheie Declarația Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios alăturându-se la glasul Sfântului Părinte Papa.
Sursa:ro.radiovaticana.va