”Am bucuria de a anunța că pe 15 august, la Daejeon, în Republica Coreea, cu voia lui Dumnezeu, îi voi întâlni pe tinerii din Asia la marea lor întâlnire continentală”, spunea Papa Francisc la rugăciunea Angelus de pe 13 aprilie anul curent. La câteva luni, Sala de Presă a Sf. Scaun anunța programul detaliat al călătoriei apostolice, care începe la 13 august și se va încheia la 18 august.
Papa Francisc, pelerin în Coreea
Papa Francisc este al doilea pontif roman care merge în Coreea de Sud. Călătoria sa apostolică reprezintă al treilea pelerinaj al unui papă în țara asiatică, după cele două efectuate de Ioan Paul al II-lea în 1984 – la Seul, Kwangiu, Sorokdo, Taegu și Pusan – și în 1989, la Seul.
Primul pontif care a mers pe continentul asiatic în era modernă a fost venerabilul slujitor al lui Dumnezeu papa Paul al VI-lea în urmă cu 44 de ani, în cadrul marelui său pelerinaj în Asia Centrală și de Est, de la 25 noiembrie la 5 decembrie 1970, cu etape la Teheran, în Iran, la Dacca (la vremea respectivă, în Pakistan, astăzi în Bangladesh), la Manila, în Filipine, la Jakarta, în Indonezia, la Hong Kong și la Colombo (pe atunci, în Ceylon, astăzi, Sri Lanka).
Acceptând invitația autorităților civile și a episcopilor, Papa Francisc va efectua o nouă călătorie apostolică în Asia mergând în Sri Lanka de la 12 la 15 ianuarie 2015 și succesiv, în Filipine, de la 15 la 19 ianuarie.
Sfântul Ioan Paul al II-lea a efectuat două vizite apostolice în Filipine – în 1981 și 1995 – și una în Sri Lanka, în 1995.
Papa Francisc și ”Cortina de bambus”
Pelerinajul Papei Francisc, deși pornește dintr-o adâncă dorință spirituală și ecumenică, este întâmpinat cu mari așteptări și sub profil socio-cultural, evenimentul având și valoare de încurajare și de reînnoire a efortului de reconciliere între cele două state separate ale Peninsulei Coreea. Vizita Papei intenționează, fără îndoială, să încurajeze reconcilierea și dialogul între cele două state separate de așa numita ”Cortină de Bambus” și, din punct de vedere tehnic, încă în război, în ciuda armistițiului semnat în 1953. Cele două țări rămân, cu toate acestea, două părți dintr-o singură națiune, după cum o dovedesc și miile de familii care au fost dezbinate de linia de frontieră. În această privință, al doilea pelerinaj din 2014 al Papei Francisc poate fi considerat o nouă etapă din acel ”Drum de pace și de rugăciune” început de Sfântul Părinte în Țara Sfântă.
”Evangelii Gaudium”, best-seller și în Coreea
Anunțul privind călătoria pastorală a Papei Francisc în Coreea de Sud a trezit un interes neașteptat de mare și în rândul coreenilor necreștini, care au ales exhortația apostolică ”Evangelii Gaudium” ca instrument cultural prin care să se apropie de învățătura Pontifului și a Bisericii Catolice în epoca actuală.
Publicarea primei exhortații apostolice a Papei Francisc în limba coreeană a avut loc la începutul lunii martie 2014, fiind cumpărată într-un număr surprinzător de mare astfel încât editorii vorbesc de un adevărat record de vânzări, dat fiind că, de obicei, documentele papale tipărite pe hârtie nu depășesc la vânzare pragul de patru mii de exemplare. ”Creștini catolici, dar și protestanți și anglicani, au venit în masă pentru a cumpăra cartea”, susțin surse ale Bisericii Catolice din Coreea. ”Chiar și necreștinii au început să citească această carte”, afirmă o călugăriță care își desfășoară apostolatul la o librărie catolică din Seul. Exhortația Papei este considerată ca o scrisoare care vorbește de lucruri actuale și explică într-un limbaj normal cum să ducem o viață bună”.
”O vizită care s-a născut din Cer”
Comentând știrea despre venirea Papei în Coreea, Mons. Lazzarus You Heung-sik, episcopul diecezei de Daejeon, gazda celei de a VI-a Zi a Tinerilor Asiatici, a afirmat: ”I-am spus Sfântului Părinte: Sanctitate, nu mă așteptam desigur să veniți în Coreea. Primesc această știre ca pe o minune a lui Dumnezeu”. Iar Papa mi-a mărturisit: ”Dar, Monseniore, Dumneavoastră sunteți cel care mi-ați scris să vin. Iar eu, citind scrisoarea Dumneavoastră, am simțit în inimă un glas puternic din ceruri care îmi spunea: ”Trebuie să mergi în Coreea!”. Este așadar – continuă mons. Lazzarus – o călătorie care s-a născut din cer. Atunci, i-am spus Papei: ”Primesc această știre ca pe o minune”. Papa mi-a răspuns: ”În Coreea au fost credincioșii laici cei care au dus Evanghelia. Aceasta este o minune. Și foarte mulți coreeni și-au dat viața pentru a vesti și a mărturisi Evanghelia. Acum cerul face o altă minune, cea care mă duce în Coreea”. Și a adăugat: ”Sunt multe minuni ale lui Dumnezeu în Coreea”.
Același episcop coreean, într-o conversație cu jurnaliștii de la agenția SIR, a adăugat mai târziu: ”I-am spus Sfântului Părinte că Biserica de la noi s-a născut din martiri și că o treime din martirii coreeni sunt originari din dieceza pe care o păstoresc eu. Foarte mulți dintre ei și-au dat viața și mulți s-au refugiat în munți pentru a scăpa cu viață și au trăit credința ajutându-se unii pe alții și având iubire unii față de ceilalți. Sunt martiri, sunt coreeni, sunt creștini care au făcut ca viața și credința să fie mereu una. De aceea ei sunt astăzi modele de credință pentru Coreea. Sper ca tinerii din Asia, venind aici, să cunoască mărturia lor și să le urmeze exemplul, pentru a deveni astfel misionari ai unei credințe adevărate și constructori de pace pe continentul asiatic. Această scrisoare l-a atins la inimă pe Sfântul Părinte. Primul scop al pelerinajului este participarea Papei la Ziua Tinerilor Asiatici. Apoi, beatificarea a 124 de martiri coreeni și rugăciunea pentru reconciliere și pace între cele două Corei”.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al arhidiecezei de Seul, pr. Hur Young-yup, a spus că ”Biserica din Coreea este prima biserică din Asia care îl primește pe Papa Francisc. Prin acest eveniment bogat în semnificație, Biserica din Coreea va deveni poarta care duce către evanghelizarea din Asia. Sfântul Părinte Papa vine ca un păstor care vrea să-i întâlnească pe oamenii și pe tinerii din Asia. Pe de altă parte, Coreea, am putea spune, este o țară care simbolizează nevoia de pace și reconciliere din lumea întreagă. Așadar, vizita Sfântului Părinte poate aduce un important mesaj de speranță și pace în țara noastră”.
Așteptarea oamenilor străzii
În plus, a doua zi după anunțul Sfântului Părinte, episcopii sud-coreeni și-au manifestat bucuria pentru dorința Papei Francisc de a merge în Coreea de Sud. O bucurie care i-a cuprins și pe cei săraci din marile metropole, în care progresul tehnologic conviețuiește cu numeroși oameni nevoiași. La Song-nam, una din periferiile capitalei coreene, este prezent și activ unul din cele mai mari centre caritative ale Bisericii Catolice. Părintele Vincenzo Bordo, misionar din congregația Oblații Mariei Neprihănite și fondator al centrului care primește zi de zi aproximativ 500 de oameni fără adăpost, a spus că vizita Papei Francisc este așteptată ”cu mare entuziasm și bucurie, mai ales la centrul caritativ la care trag cu precădere cei fără casă și oameni ai străzii. Când au auzit știrea, toți au fost cuprinși de bucurie. Când am aflat că de ziua lui Papa a invitat la masă trei oameni ai străzii, cu un câine, am spus această știre oaspeților mei, știind deja că Papa avea să vină în Coreea. Ei mi-au spus: ”Dacă așa stau lucrurile, atunci Papa va veni să ne viziteze și pe noi! Dacă îi invită pe oamenii străzii acasă la el, va veni aici la noi, care suntem între 500-600”. Așadar, a încheiat preotul misionar, există o mare așteptare din partea oamenilor străzii ca să-l vadă, datorită gestului pe care l-a făcut și în care se observă apreciere și considerație față de oamenii străzii”.
Papa va pleca la 13 august de la Roma, în jurul orei 16, și va ajunge a doua zi la Seul, joi, 14 august, la ora locală 10.30. Vom reveni în emisiunea următoare cu agenda călătoriei sale apostolice de cinci zile în Coreea de Sud.
Sursa:ro.radiovaticana.va