Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Litera arabă “N” a creştinilor persecutaţi amplasată pe casa parohială din Cervia

 
Litera arabă “N” a creştinilor persecutaţi amplasată pe casa parohială din Cervia
  • 31 Iul 2014
  • 4660
“Martiriul lor trezeşte credinţa noastră de oraş”

de Leone Grotti

Preotul paroh din Cervia (Italia), Pierre Laurent Cabantous, a acordat un interviu în care a explicat semnificaţia acestui gest: “Cu acest semn sunt marcate casele creştinilor din Mosul. Noi, pe lângă rugăciune şi din solidaritate, am amplasat acest semn pe casa parohială. În Italia există multă resemnare”.

Litera arabă (ن)- “N”, care vine de la Nazaret şi care a fost utilizată de către teroriştii Statului Islamic în Irak pentru a marca casele creştinilor, astfel încât să poată fi alungaţi din oraş, poate fi remarcată pe casa parohială a Catedralei din Cervia. A fost amplasată de către parohul Pierre Laurent Cabantous, pentru a da un semn, o mărturie de comuniune cu toţi fraţii noştri care în acest moment sunt răstigniţi şi ucişi în Irak, în Siria şi în alte părţi.

          Părinte, cum v-a venit această idee?

“Din moment ce cu acest semn sunt marcate casele creştinilor din Mosul, noi din solidaritate, în plus faţă de rugăciune, am amplasat acest semn, deoarece şi noi suntem urmaşi ai Nazarineanului”.

          Cum au salutat enoriaşii dumneavoastră această iniţiativă?

“Foarte bine, au fost entuziasmaţi. Le-am explicat semnificaţia acestui gest inspirându-mă din parabola evanghelică a mărgăritarului de mare preţ, în care se vorbeşte despre acela care vinde tot pentru a cumpăra ţarina în care comoara este ascunsă. Întrebarea pe care am adresat-o tuturor a fost: Şi noi, ce suntem dispuşi să punem în joc pentru credinţa noastră? Am menţionat mărturia lui Meriam, care a fost condamnată la moarte şi care a trebuit să dea naştere în închisoare decât să renege credinţa; am vorbit de Asia Bibi care este în închisoare de ani de zile. Biserica este un trup: astăzi mădularele acestui trup suferă, iar noi putem să rămânem indiferenţi? Iată de ce am amplasat un steag inscripţionat cu litera arabă “N”, pentru că, aşa cum spunea Maica Tereza de Calcutta, indiferenţa este mai gravă decât păcatul”.

          Ce valoare are pentru dumneavoastră mărturia creştinilor persecutaţi?

Mărturia acestor fraţi ai noştrii care suferă martiriul, ne zguduie din somnolenţa noastră, din credinţa noastră “de oraş”, şi ne face să ne întrebăm: ce ne costă pe noi faptul că suntem creştini? Eu cred că ne costă şi pe noi puţin, deoarece în Occident şi noi suntem marcaţi, cel puţin din punct de vedere cultural.

          Credeţi că va mai urma cineva gestul dumneavoastră?

“Nu ştiu şi nu este important. Dar este trist că astăzi nu văd pe nimeni în pi      eţe, în timp ce cu ani în urmă, când a fost război în Irak, mulţi au protestat cu bannere de pace. Unde sunt pacifiştii acum? Unde sunt steagurile în culorile curcubeului? Eu sunt doar un preot diecezan, dar regret să văd în Italia o anumită resemnare în faţa acestor evenimente teribile”.

          Există un antidot împotriva acestei resemnări?

“Da, există! Primul antidot este rugăciunea, sperând că din aceasta se va naşte posibilitatea ca solicitările noastre să fie auzite de responsabilii naţiunilor, iar aceştia vor veni în ajutorul acestor oameni. Să nu uităm faptul că în joc se află unul dintre bunurile cele mai valoroase din lume: libertatea religioasă. Califul săvârşeşte crime împotriva umanităţii. În Franţa au arătat solidaritate cu creştinii şi au ieşit în pieţe, în faţa Catedralei Notre-Dame din Paris şi, de asemenea, şi la Lyon. Şi noi, în Italia?

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:www.tempi.it