Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cei şase patroni povestesc Europa unită în diversitate

 
Cei şase patroni povestesc Europa unită în diversitate
  • 30 Iul 2014
  • 3937
Actualitatea mesajului lui Benedict, Ciril, Metodiu, Brigita, Ecaterina şi Edith

De Michel Remery, vicesecretar general CCEE

Sfinţii patroni ai Europei sunt şase, trei bărbaţi şi trei femei. Trei dintre ei - italianul Benedict de Norcia (+547) şi fraţii greci Ciril (+869) şi Metodiu (+885) - au trăit în primul mileniu; celelalte trei - suedeza Brigita (+1373), italiana Ecaterina de Siena (+1380), germana de origine ebraică Edith Stein, Tereza Benedicta a Crucii (+1942) - în al doilea mileniu. Împreună reprezintă epoci, teritorii şi culturi europene foarte diferite. Toţi aceşti sfinţi au văzut schimbându-se lumea din timpul lor chiar în faţa ochilor lor. Dar ce mesaj pot oferi Europei de astăzi?

Este înainte de toate binecunoscută complexitatea societăţilor şi comunităţilor care populează bătrânul continent şi este corect să ne întrebăm dacă există realmente această unică Europă despre care se aude adesea vorbindu-se. Şi sfinţii patroni ai Europei sunt foarte diferiţi între ei, aşa cum sunt alegerile lor individuale. Această diversitate o regăsim în panorama europeană: de fapt, străbătând continentul este posibil să întâlnim ţări, popoare şi culturi foarte diferite. Această diversitate face parte în mod intrinsec dintre persoanele care locuiesc Europa, este scrisă în istoria lor; şi numai respectând aceste diferenţe indivizii vor fi cu adevărat liberi să aleagă calea pe care simt că trebuie s-o urmeze în adâncul inimii lor. Aşadar avem atâta nevoie de o sfântă ca Ecaterina care să dialogheze cu responsabilii Europei noastre, amintindu-le datoria slujirii binelui comun, pentru libertatea fiecăruia, pentru o politică care să ştie să meargă dincolo de interesele personale.

Mesajul celor şase sfinţi patroni pune în acelaşi timp un accent pe diversitate şi pe unitate. Ciril şi Metodiu au adus de exemplu în Europa de est scrierea şi Biblia. Amândoi au contribuit în manieră decisivă la unificarea popoarelor din această regiune a continentului, pornind de la o judecată clară: punctul de referinţă al fiecărui om este Isus care spune "Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cine rămâne în mine şi eu în el, aduce roade multe, pentru că fără mine nimic nu puteţi face" (In 15,5).

Sfânta Brigita explica aceste cuvinte cu metafora unicului staul în care toate oile pot găsi odihnă. Pentru sfinţii noştri, toţi sunt invitaţi să intre în această relaţie cu Cristos, pentru că numai El este centrul unităţii şi al comuniunii dintre oameni. Şi El doreşte să fie acest "centru" şi pentru toţi oamenii care locuiesc Europa de astăzi.

Adeziunea la Cristos aduce cu sine o comuniune care nu tinde însă la uniformitate. Fiecare om rămâne liber să aleagă dacă să-l urmeze sau nu şi fiecare are timpul său stabilit şi propriul mod pentru a face asta. De fapt unitatea se naşte din conştiinţa de a aparţine aceleiaşi familii, deşi rămâne adevărat că fiecare membru al acestei familii europene este liber să fie persoana care este, cu propriile sale alegeri şi decizii. În căutarea unităţii în Europa, respectarea acestei libertăţi personale este fundamentală.

Edith Stein a murit la Auschwitz prin mâna unui regim care nu respecta libertatea şi unicitatea persoanelor. Nu mai vrem niciodată să trăim din nou aceste timpuri. Însă încă nu trăim într-o lume în care fiecare este liber să guste pe deplin viaţa pe care o alege. Există ţări în care lipsa de libertate derivă din alegeri politice care nu respectă drepturile universale ale omului. Persecuţiile pe care le îndură creştinii şi alte minorităţi sunt exemplele cele mai clare. Există şi un mod mult mai subtil prin care libertatea de alegere individuală este ameninţată şi asta se întâmplă ori de câte ori majoritatea intenţionează să impună modul său de a vedea lucrurile, încercând să forţeze voinţa celuilalt, fără a-l lăsa liber să aleagă şi să trăiască alegerea sa religioasă în libertate deplină.

Oare este o întâmplare că Europa are cel mai mare număr de sfinţi patroni decât toate celelalte continente? În acest timp auzim vorbindu-se mult despre unire în continentul european şi despre unitate în interiorul Uniunii Europene însăşi. Însă privind la realitatea contemporană nu putem spune că găsim un continent pacificat şi unit: să ne gândim pur şi simplu la Ucraina sau la Bosnia-Herţegovina. Atâtea situaţii vor trebui încă să fie rezolvate înainte de a putea ajunge la o pace stabilă şi durabilă; pentru a contempla o unitate stabilă este aşadar încă mult de făcut.

Să lucrăm deci pentru unitate, o muncă aşa de îndrăgită de sfinţii patroni ai Europei, având în minte formula sfântului Benedict: "ora et labora", roagă-te şi munceşte. Acesta este şi motoul CCEE (Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa), în al cărui secretariat, la St. Gallen în Elveţia, ne rugăm în fiecare zi în faţa icoanei sfinţilor patroni ai Europei, unde sunt reprezentaţi în rugăciune şi laudă adusă lui Cristos, care este aşezat pe genunchii Mariei, Mama sa şi a noastră. Putem lucra pentru unitatea continentului numai dacă în acelaşi timp încredinţăm această lucrare cu încredere lui Dumnezeu în rugăciune, punând cauza unităţii juste în continent mijlocirii celor şase sfinţi patroni ai Europei.

(După agenţia SIR, 30 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu


Sursa:www.ercis.ro

Știri din aceeași categorie

  • 06 Dec 2024
  • 216
  • 0