Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Eradicarea minorităților religioase face parte din nebuneasca strategie a criminalilor

 
Eradicarea minorităților religioase face parte din nebuneasca strategie a criminalilor
  • 25 Iul 2014
  • 5001
În publicaţia franceză Le Figaro, Arhiepiscopul Lyonului, Card. Philippe Xavier Ignace Barbarin, a transmis un mesaj emoţionant prin care invită la ajutorarea creștinilor persecutați din Irak. Denunțând tăcerea Occidentului, face o paralelă între ceea ce se întâmplă în Irak şi masacrarea preoţilor din timpul Revoluției Franceze:

Cuvintele par neputincioase în fața tragediei creștinilor din Orient. Informațiile, uneori contradictorii, primite din Irak reflectă haosul și angoasa fraților noștri. Marți, 24 iunie, am fost sunat de Patriarhul caldeean, Raphael Louis Sako I, pe care am avut bucuria de a-l primi la Lyon în luna martie. Era în reuniune cu episcopii din regiune. Atunci mi-a spus că situația este înfricoșătoare, dar amenințări mult mai grave urmau să vină. Eradicarea minorităților religioase nu este, din păcate, o daună colaterală ci face parte din nebuneasca strategie a criminalilor: acesta este scopul lor declarat.

În Franța, trebuie să recunoaştem, situația creștinilor din Irak nu constituie un mare generator de emotii. De ce s-a ajuns în situaţia în care, chiar și în parohiile noastre, nu ne îngrijorăm de situaţia fraților noștri din Orient? Sunt mai multe motive pentru acestă situaţie, fără îndoială. Presa reflectă conștiința țării noastre: creștinii de acolo sunt consideraţi o problemă străină. Există, probabil, şi un fel de fatalism: zona este afectată de atacuri mortale de atâta timp încât noi toți ne-am obişnuit cu inacceptabilul.

Faptul că aici, în Occident, religiile sunt respectate în mod oficial, dar, de asemenea, frecvent suspectate, nu ajută. Situația creștinilor persecutați din întreaga lume, provoacă de multe ori politicienilor noaştri doar o compasiune de faţadă , întârziată şi fără efecte. Asia Bibi a intrat în al patrulea an de detenție într-o închisoare de înaltă securitate din Pakistan, însă această nedreptate nu afectează somnul multor oameni.

Reflexul comunitar al unui grup uman invită la apărarea membrilor săi. Creștinii au primit vocația de a iubi pe toți oamenii, fără deosebire de rasă, cultură sau religie, este o învațătură izvorâtă din Evanghelie. Şi multumesc Domnului! că nu ne lasă să trecem cu vederea nenorocirile fraților nostri cei mai apropiaţi.

În 1794, unul dintre cele mai mari masacre de preoți din istorie a avut loc în Rochefort. 829 de preoți refractari au fost deportați de către Comitetul Sănătăţii Publice; din cei 829, doar 274 au supravietuit: aceştia au promis ca niciodată să vorbească despre ororile care le-au experimentat, pentru a permite Franței să se recupereze. Astăzi, orașul Qaraqosh din Câmpia Ninive, a devenit din cauza afluxului de refugiați cel mai mare oraș creștin din Irak. Auziţi strigătul pe care-l înalţă? Este cel al unei tabere de refugiați. Qaraqosh nu este Rochefort, deoarece masacrul este în curs de desfășurare. Iată motivul pentru care nu putem rămâne tăcuţi.

Patriarhul mi-a spus ieri că o parte a țării ar fi de accord cu un război civil care ar ucide mai întâi pe cei nevinovaţi. Şi doar comunitatea internațională ar mai putea ajuta la găsirea unei soluții... Dar să nu aşteptăm totul de la State și diplomația lor. Să acționăm aici și acum, după cum ne-a invitat Sfântul Părinte.  

Când Ioan Paul al II-lea ma primit Colegiul Cardinalilor, el a insistat asupra semnificaţiei purpurei de Cardinal: o amintire a sângelui martirilor. De aceea, invit astăzi  pe toţi creștini să înalţe spre cer rugăciuni fierbinţi pentru frații noștri din Orient. Îi invit să cultive conștiinţa unei fraternităţi care ne leagă dincolo de kilometri și secole. Vreau să le repet cuvintele Patriarhului: "Ceea ce ne lipseşte cel mai mult este apropierea şi solidaritatea dumneavoastră. Vrem să fim siguri că nu suntem  uitaţi!"

Eu propun să se încurajeze asociațiile care desfăşoară acţiuni în Câmpia Ninive. Îi implor pe creștinii de aici și toți bărbații și femeile de bunăvoință care lucrează în domeniile asistenţei sanitare, educațonală şi de hrană, să intervină de urgență pentru a-i ajuta pe supravieţuitori. Doresc să încep o înfrățire între dieceza noastră și una dintre cele care au mai mare nevoie. Am sugerat ca un procent din cheta parohiilor noastre care doresc să fie date, în anul care vine, pentru ajutorarea fraților noștri din Irak. Îi invit pe toți creștinii să rămână vigilenţi şi atenţi, să fie străjeri frațiilor lor.

Urmaşii Sfântului Pothin să devină  fraţii urmaşilor Sfântului Toma, apostol al Orientului. Așa cum a spus Papa Francis, ne confruntăm cu un ecumenism de sânge: nu sunt catolici, protestanți, ortodocși cei martirizaţi: ei sunt creștini. De asemenea, este de temut că persecuția nu se va opri la creștini. Trebuie astăzi ca orașul Qaraqosh să devină un sanctuar pentru toți beligeranți și un refugiu pentru populația civilă, care se refugiază cu miile, indiferent de religie. În acea ţară, sunt oameni care au fost uciși, în tăcere, între două OLA de pe un stadion de fotbal brazilian.

Patriarhul mi-a spus: "Suntem plini de speranţă, dar, după cum știți, speranța este fragilă. "Şi dacă speranța lor a fost, de asemenea, şi în mâinile noastre? Papa Francisc ne aminteşte: "creștinii persecutați pentru credința lor sunt atât numeroşi! Isus este cu ei. Şi noi. Şi noi!"

Traducere: ACC



Sursa:www.riposte-catholique.fr

Știri din aceeași categorie