În regiunea italiană Umbria, la sanctuarul Sfânta Rita de Cascia, se desfășoară cel de-al treilea Simpozion itinerant "Să intrăm din nou în joc". Promovată de Oficiul pentru timp liber, turism și sport din cadrul Conferinței Episcopale din Umbria, întâlnirea se adresează directorilor diecezani responsabili cu pelerinajele, rectorilor de sanctuare, directorilor structurilor pentru oaspeți, responsabililor caselor pentru pelerini, ghizilor, însoțitorilor și tuturor celorlalți lucrători din domeniu.
Tema întâlnirii din acest an, găzduită de sanctuarul Sfânta Rita de Cascia este "Pelerinajul la sanctuare: o vizită grăbită sau o revenire?", participanții explicând importanța de a face cunoscute cât mai bine sanctuarele, ca mărturii de credință din trecut, ce revelează – prin operele de artă păstrate între zidurile lor – aspecte importante ale doctrinei și tradiției creștine, ce pot reprezenta puncte de plecare pentru multe persoane care vor să înceapă un parcurs al credinței, ca și pentru cei care vor să-și întărească și reînnoiască spiritul de credință și de căutare a lui Dumnezeu.
Sanctuarele au fost și continuă să rămână locuri de regăsire sufletească și de primenire de grijile și gândurile zilnice care ne împovărează într-atât încât ajungem să ne blocăm privirea doar la cele lumești. Vizitele la sanctuare și mănăstiri, făcute nu doar în scop turistic ci și spiritual, ne ajută să ne mutăm privirea spre Poarta Cerului, spre destinația noastră finală, în funcție de care ar trebui să ne rânduim viața, munca și timpul de odihnă. Cu câțiva ani în urmă, cineva mi-a făcut urarea: "Să ai o vacanță inteligentă!", adică să-ți oferi posibilitatea odihnei dar și a creșterii intelectuale și sufletești, prin lecturi de calitate, prin câte o vizită la vreun muzeu, și … pe cât posibil, prin înălțarea privirii spre Patria sufletului.
Sursa:ro.radiovaticana.va