O tradiție care are rădăcini biblice
În pictură și în sculptură, îngerii sunt reprezentați ca fiind bărbați sau copii, cu aripi pe spate și o aură pe cap, dar totul este doar ceva simbolic, care nu corespunde realității și asta pentru că îngerii nu au un corp.
În Biblie, îngerii apar reprezentați ca fiind ființe spirituale intermediare între Dumnezeu și oameni: Micşoratu-l-ai pe dânsul cu puţin faţă de îngeri, cu mărire şi cu cinste l-ai încununat pe el. ( Psalmul 8.6).
Când se vorbește despre ei, Biblia îi prezintă în formă umană, cu o frumusetea supraomenească, și, uneori (nu întotdeauna), cu una sau mai multe perechi de aripi. Trebuie să ne amintim că în multe religii aripile sunt un atribut rezervat pentru ființele spirituale și zeități.
În arta creștină, reprezentarea cu aripi are o bază biblică: "şi heruvimii să-i faci ca şi cum ar ieşi din capac. Heruvimii aceştia să fie cu aripile întinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar feţele să şi le aibă unul spre altul; spre capac să fie feţele heruvimilor".(Exod 25, 20).
Credința catolică afirmă că îngerii, la fel ca oamenii, sunt ființe create (ființele care nu sunt "divine"), iar acest lucru a fost confirmat în cadrul Conciliului de la Lateran IV (1215). Decretul numit Firmiter, vorbește despre faptul că au fost creați înainte de facerea omului. Acest decret a fost repetat de Conciliul Vatican în decretul său Dei Filius.
Îngerii sunt spirite; autorul Scrisorii către Evrei spune: "Îngerii oare nu sunt toţi spirite slujitoare, trimise ca să slujească, pentru cei ce vor fi moştenitorii mântuirii?" (Evrei 1, 14).
Traducere: ORA
Sursa:it.aleteia.org