Majoritatea cetăţenilor care au participat la alegerile europene au votat pentru candidaţii pro europeni. În anii care vin, acest lucru va permite ca parlamentul european să continue munca sa pentru binele comun al tuturor europenilor cu persoane dedicate şi competente.
Un motiv de preocupare este creşterea semnificativă a sprijunului pentru partidele care se opun proiectului de integrare europeană. Unele dintre ele au reuşit să-şi asigure o majoritate de voturi în unele state membre printre care Franţa, Danemarca şi Regatul Unit. Unele dintre aceste partide nu sunt doar populiste dar sunt naţionaliste şi xenofobe. O astfel de poziţionare este inacceptabilă pentru creştini şi este o ameninţare pentru coexistenţa pacifică a popoarelor de pe continentul nostru.
Motivele pentru succesul lor electoral au fost diverse şi este încă prea devreme pentru a face o analiză aprofundată. Cu toate acestea, cred că va fi cu atât mai important în viitor să aibă loc dezbateri pe subiectele europene care îi afectează pe toţi cetăţenii într-o manieră deschisă şi transparentă. Acest lucru este valabil atât pentru politicienii aleşi cât şi pentru prezentarea în mass-media a Europei şi a politicilor europene. Nu este suficient să se facă din “Bruxelles” un ţap ispăşitor din cauza propriilor dificultăţi politice.
Europa este şi rămâne, în ciuda oricăror critici pe anumite puncte specifice, un proiect de pace şi reconciliere şi este însoţit ca atare şi sprijinit în mod pozitiv de către Biserica Catolică.
Anunţul rezultatelor alegerilor europene nu este sfârşitul ci mai degrabă începutul unui proces de reînnoire la vârful instituţiilor Uniunii Europene.
În săptămânile următoare se vor forma noile grupuri politice din Parlamentul European iar capii de stat şi de guvern vor propune un nume pentru noul preşedinte al Comisiei Europene. El va fi apoi ales şi confirmat de către Parlamentul European împreună cu noii comisari europeni. În final, în toamna acestui an, va fi ales noul preşedinte al Consiliului European. Speranţa mea este ca partidele politice şi statele membre să ajungă la o înţelegere cu privire la aceste numiri.
Programele prezentate de către candidaţi vor reprezenta un element decisiv în selectarea preşedintelui Comisiei Europene. Înainte de alegerile europene COMECE a dat un comunicat referitor la alegeri în care deja a făcut propuneri despre posibilele teme importante pe agenda europeană din anii viitori. Acestea includ politici care fac din demnitatea umană un principiu holistic de acţiune, o reorientare a economiei în conformitate cu principiile economiei sociale de piaţă, acorduri commerciale care să servească popoarelor Europei fără să piardă din vedere situaţia celorlalte continente cu mar fi Africa, o luptă hotărâtă contra şomajului (în special a tinerilor), politici juste şi corecte referto la migraţie care să încerce să prevină dezastrele precum cel de la Lampedusa, decizii energice spre o politică de protecţie a climei şi a creaţiei, menţinerea păcii şi a securităţii în Europa şi în ţările vecine.
În lunile ce urmează aceste subiecte vor forma punctul de plecare pentru viitoarea muncă a COMECE împreună cu instituţiile europene în contextul art. 17 al TFEU (clauza “dialogului”). Într-un final va depidnde de cetăţeni şi nu în cele din urmă de creştinii devotaţi dacă efortul politic pentru realizarea binelui comun în Europa va avea succes. În Europa aceste eforturi au nevoie să înceapă din nou. Îi felicit călduros pe noii parlamentari europeni – noii aleşi sau re-aleşi - şi, le urez ca binecuvântarea Domnului să coboare asupra muncii lor. COMECE va însoţi într-o manieră critică şi constructivă realizarea politicilor europene pe baza doctrinei sociale a Bisericii şi cu rugăciunea.
Bruxelles, 27 mai 2014
Cardinal Reinhard Marx
Preşedinte al COMECE
Contact: Johanna Touzel,
Purtător de cuvânt şi ofiţer de presă al COMECE
johanna.touzel@comece.eu Tel +32 (0) 2 235 05 15
Biroul de presă al COMECE
Sursa:www.egco.ro