Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Îndreptarea fraternă, una din cele mai înalte și grele forme de iubire

 
Îndreptarea fraternă, una din cele mai înalte și grele forme de iubire
  • 11 Sep 2023
  • 723

Cum mă comport eu cu cel care greșește față de mine, mă rog pentru el sau îl vorbesc pe la spate? Dar comunitățile noastre, îl ajută să se ridice pe cel care cade, îl arată cu degetul sau își deschid brațele? Sunt câteva din întrebările cu care papa Francisc a încheiat alocuțiunea rostită duminică, 10 septembrie a.c., la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru.

Remarcând faptul că Evanghelia duminicii – după ritul roman sau latin – vorbește despre ”îndreptarea fraternă” (Matei 18,15-20), papa a spus că aceasta reprezintă ”una din cele mai înalte expresii ale iubirii și una din cele mai grele, pentru că nu e ușor să-i corectezi pe alții. Atunci când un frate în credință comite o greșeală față de tine, tu, fără ranchiună, ajută-l, îndreaptă-l”, deși, a recunoscut papa, ”primul lucru care apare deseori în jurul celui care greșește este bârfa, prin care toți află despre greșeală, cu multe detalii, în afară de cel interesat”.
Papa Francisc: ”Acest lucru nu este just, frați și surori, și nu este pe placul lui Dumnezeu. Nu încetez să repet că bârfa este o ciumă pentru viața persoanelor și a comunităților pentru că aduce dezbinare, suferință și scandalizare, dar niciodată nu ajută la ameliorare, niciodată nu ajută la creștere. Un mare învățător spiritual, Sfântul Bernard, spune că o curiozitate sterilă și cuvintele superficiale sunt primele trepte pe scara mândriei, care nu duce în sus, ci în jos, făcându-l pe om să cadă în pierzanie și ruină (cf. Gradele smereniei și ale mândriei)”.

De aceea, Isus ne învață un altfel de comportament, iar în Evanghelia duminicii spune: ”Dacă fratele tău greșește împotriva ta, mergi și mustră-l numai între patru ochi” (v. 15). Este important, prin urmare, a vorbi între patru ochi cu cel care greșește, a vorbi cu sinceritate pentru a-l ajuta să înțeleagă unde greșește. Iar aceasta trebuie să se facă urmărind ”binele său, biruind jena și găsind curajul adevărat, care nu este acela de a vorbi pe la spate, ci de a spune lucrurilor pe față cu blândețe și politețe”.

Dacă acest demers nu este suficient și el nu înțelege, atunci e necesar a căuta ajutor, dar acesta nu vine din partea cercului de persoane care bârfesc Isus spune să luăm cu noi ”unul sau doi” (v. 16), înțelegând prin aceasta ”persoane care vor cu adevărat să dea o mână de ajutor acelui frate sau acelei surori care a greșit”. Dacă nici în acest fel nu înțelege, Isus spune să implici comunitatea.
Papa Francisc: ”Dar și aici precizăm: nu înseamnă a face de rușine acea persoană, umilind-o în public, ci a unifica eforturile tuturor pentru a o ajuta să se schimbe. A arăta cu degetul nu e bine, dimpotrivă, deseori face mai anevoioasă pentru greșitor recunoașterea propriei greșeli. Mai degrabă, comunitatea trebuie să-l sau să o facă să simtă că, în timp ce condamnă greșeala, este aproape prin rugăciune și prin afecțiune față de persoană, mereu gata să ofere iertare, înțelegere și să se înceapă de la capăt”.

De aceea, a îndemnat papa la finalul alocuțiunii sale, este necesar să ne întrebăm: ”cum mă comport eu cu cel care greșește împotriva mea? Păstrez aceasta în mine și acumulez ranchiună? Mi-o vei plăti este o expresie care revine de multe ori... Fac din aceasta un motiv de bârfă pe la spate sau sunt curajos ori curajoasă și încerc să vorbesc direct? Mă rog pentru el sau pentru ea, cer ajutor ca să fac binele? Dar comunitățile noastre, au grijă de cel care cade ca să se poată ridica și să înceapă o viață nouă? Arată cu degetul sau își deschid larg brațele? Tu cum faci, arăți cu degetul sau îți deschizi brațele? Gândește-te!”.

Fecioara Maria, ”care a continuat să iubească deși auzea lumea condamnându-l pe Fiul ei, să ne ajute să căutăm întotdeauna calea binelui”, a spus papa la încheierea meditației.

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a transmis din nou, după telegrama de sâmbătă, apropierea sa față de poporul din Maroc, îndoliat pentru miile de victime lăsate fără viață de ”cutremurul distrugător” din noaptea de vineri, 8 septembrie. ”Mă rog pentru cei răniți, pentru cei care și-au pierdut viața – atât de mulți – și pentru rudele lor. Mulțumesc celor care ajută și celor care ușurează suferințele oamenilor. Fie ca ajutorul concret al tuturor să susțină populația în acest moment tragic. Să fim aproape de poporul din Maroc!”.

Papa a menționat apoi faptul că duminică, la Markowa, în Polonia, au fost beatificați martirii Iosif și Victoria Ulma, împreună cu cei șapte copii, ”o întreagă familie exterminată de naziști pe 24 martie 1944 pentru că a acordat refugiu unor evrei care erau persecutați”. ”La ura și violența care au caracterizat acel timp, ei au răspuns cu iubirea evanghelică. Această familie polonă, care a reprezentat o rază de lumină în întunericul celui de al Doilea Război Mondial, să fie pentru noi toți un model de imitat în avântul binelui și în slujirea celui aflat în nevoie”, a îndemnat papa Francisc.

”După exemplul lor, să ne simțim chemați să opunem la forța armelor forța carității, la retorica violenței tenacitatea rugăciunii”, a spus în continuare papa Francisc, îndemnând că aceasta trebuie făcută în special ”pentru numeroasele țări care suferă din cauza războiului. Într-un chip special, să intensificăm rugăciunile pentru chinuita Ucraină – sunt acolo steagurile Ucrainei – care suferă mult, foarte mult”.

În fine, papa a amintit că pe 12 septembrie poporul etiopian sărbătorește Anul Nou și a transmis urarea ca să fie binecuvântat ”cu darurile reconcilierii fraterne și a păcii”. Pontiful a menționat, de asemenea, împlinirea unui mileniu de la consacrarea abației Mont Saint-Michel, din Normandia, precum și inițiativa catehetică a editurii italiene Elledici, aparținând congregației saleziene, de a distribui în Piața San Pietro o broșură pentru cateheză. ”Mă folosesc de această ocazie”, a spus papa Francisc, ”ca să mulțumesc pentru activitatea lor prețioasă și ca să le urez tinerilor și tinerelor de la catehism bucuria de a-L întâlni pe Isus”.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro