Bătrânețea este un timp binecuvântat (...) este anotimpul în care trebuie să ne împăcăm, să privim cu duioșie lumina care a avansat în ciuda umbrelor, cu speranța încrezătoare că grâul bun semănat de Dumnezeu va prevala asupra buruienilor".
Mă gândesc la persoanele în vârstă și la bunici, care au parcurs deja un drum lung în viață și, dacă privesc în urmă, văd atât de multe lucruri frumoase pe care au reușit să le realizeze, dar și înfrângeri, greșeli, lucruri pe care - așa cum spun ei - 'dacă m-aș întoarce înapoi, nu le-aș mai face'".
Astfel a spus papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii din cea de-a treia Zi mondială a bunicilor și vârstnicilor, celebrată duminică, 23 iulie a.c., în bazilica vaticană. Însă, pontiful a asigurat că "...Domnul ne întinde mâna cu un cuvânt blând, invitându-ne să acceptăm misterul vieții cu seninătate și răbdare, să lăsăm judecata în seama Lui, să nu trăim cu regrete și remușcări."
"Ca și cum ar vrea să ne spună: 'Privește grâul bun care a răsărit în calea vieții tale și fă-l să crească din nou, încredințându-mi totul mie, care iert mereu: în cele din urmă, binele va fi mai puternic decât răul". Bătrânețea este un timp binecuvântat și pentru aceasta: este anotimpul în care trebuie să ne împăcăm, să privim cu duioșie lumina care a avansat în ciuda umbrelor, cu speranța încrezătoare că grâul bun semănat de Dumnezeu va prevala asupra buruienilor cu care diavolul a vrut să ne infesteze inima" – a explicat Sfântul Părinte.
Inspirându-se din cea de-a doua parabolă relatată în Evanghelia duminicii a 16-a de peste an, în care Împărăția cerului este asemănată cu un grăunte de muştar pe care un om îl ia şi îl seamănă în ogorul său, din care crește un arbust între ale cărui ramuri locuiesc păsările cerului, papa Francisc a spus: "Mă gândesc la bunici: cât de frumoși sunt acești copaci luxurianți, sub care copiii și nepoții își fac propriile "cuiburi", învață despre casă și experimentează tandrețea unei îmbrățișări. Este vorba despre a crește împreună: copacul plin de verdeață și micuții care au nevoie de cuib, bunicii cu copiii și nepoții lor, bătrânii cu cei tineri. Avem nevoie de o nouă alianță între tineri și bătrâni, astfel încât seva celor cu o experiență de viață îndelungată în spate să irige mugurii de speranță ai celor care cresc. În acest schimb fructuos învățăm frumusețea vieții, realizăm o societate fraternă, iar în Biserică facem posibilă întâlnirea și dialogul dintre tradiție și noutatea Spiritului".
"Cuvântul divin ne îndeamnă să nu ne dividem, să nu ne închidem, să nu credem că putem reuși singuri, ci să creștem împreună. Să ne ascultăm unii pe alții, să dialogăm, să ne sprijinim reciproc. Să nu-i uităm pe bunici și pe bătrâni: datorită unei mângâieri din partea lor, am fost ridicați de multe ori, am pornit din nou la drum, ne-am simțit iubiți, am fost vindecați pe dinăuntru. Ei s-au sacrificat pentru noi și nu-i putem scoate de pe agenda priorităților noastre. Să creștem împreună, să mergem împreună înainte: Domnul ne va binecuvânta parcursul" – a spus Suveranul Pontif în încheierea omiliei din cadrul Sfintei Liturghii din cea de-a treia Zi mondială a bunicilor și a vârstnicilor.