Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

COMEMORARE PR. IOAN MAIER, PROTOPOP GRECO-CATOLIC (1782-1867) LA 190 DE ANI DE LA NUMIREA SA CA PROTOPOP GRECO-CATOLIC DE BISTRIȚA ÎN IULIE 1833

 
COMEMORARE PR. IOAN MAIER, PROTOPOP GRECO-CATOLIC (1782-1867) LA 190 DE ANI DE LA NUMIREA SA CA PROTOPOP GRECO-CATOLIC DE BISTRIȚA ÎN IULIE 1833
  • 17 Iul 2023
  • 1035

Duminică, 16 iulie 2023, comunitatea greco-catolică din Bistrița l-a comemorat pe Pr. Ioan Maier, un mare intelectual român bistrițean din sec. al XIX-lea, protopop greco-catolic (1782-1867). S-au împlinit 190 de ani de la numirea lui ca protopop de Bistrița, în cadrul Sinodului de la Blaj ținut în 3/15 iulie 1833. Programul a început cu o celebrare liturgică în Biserica ”Buna-Vestire” din Bistrița. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Pr. Cristian Goia, protopop greco-catolic de Bistrița, care, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre episodul vindecării paraliticului. A subliniat 2 aspecte importante din evanghelie: mijlocirea pentru cei în suferință și importanța sufletului. La celebrare au participat Pr. Ioan Vasile Frișan, paroh în parohia Bistrița I, Pr. Narcis Pop, paroh în parohia Bistrița II și Pr. Teodor Costin, vicar parohial, precum și un mare număr de credincioși. La finalul Sfintei liturghii, părintele protopop a evocat personalitatea Pr. Protopop Ioan Maier pe baza scrierilor unor cercetători istorici care au studiat documente din arhivele Naționale din Alba, Cluj și Bistrița. S-au prezentat în premieră și fotografii ale unor documente existente în arhive. La final a avut loc o mică agapă fraternă și o expozitie a documentelor prezentate.

A doua parte a programului s-a desfășurat în cimitirul vechi greco-catolic de pe str. Crinilor, în locul unde se află mormîntul vrednicului protopop Ioan Maier. În acest loc a fost și Biserica de lemn românească greco-catolică construită cu mari eforturi de comunitatea greco catolică bistrițeană în anul 1792, unde Pr. Ioan Maier a slujit timp de 36 de ani. Biserica de lemn a fost folosită timp de mai bine de 100 de ani apoi, după achizitionarea Bisericii minorite de la Coroana, aceasta a fost donată parohiei Lechința. Tot în acest loc au fost cele două școli confesionale care se pot vedea și astăzi: cea de lemn pe colț cu str. Cerbului și cea de zid – actuala grădiniță nr. 9. Pr. Protopop Cristian Goia a celebrat un parastas de pomenire împreună cu 10 preoți bistrițeni și câteva zeci de credincioși. La finalul parastasului, pr. Protopop a vorbit despre personalitatea Pr. Ioan Maier și importanța locului de pe str. Crinilor pentru comunitatea greco-catolică din Bistrița. Se dorește, pe viitor, cu sprijinul comunității bistrițene, refacerea pietrei funerare degradată de-a lungul timpului. A fost un moment de har și de rememorare a trecutului Pr. Ioan Maier care, prin activitatea sa pastorală și intelectuală, și-a adus contribuția la formarea spirituală și morală a enoriașilor din Bistrița.

Biroul de presă al PROTOPOPIATULUI GRECO-CATOLIC BISTRIȚA

ALBUM FOTO BISERIC

ALBUM FOTO CIMITIR 

BIOGRAFIA PR. MAIER PREZENTARE

PREZENTĂRI ÎN PREMIERĂ A DOCUMENTELOR DIN ARHIVELE NATIONALE, CLUJ ȘI BISTRIȚA

PARASTAS VIDEO 

DISCURS PARASTAS VIDEO



Sursa:www.protopopiatebn.ro