În perioada 11-13 aprilie 2013 va avea loc la Vatican cea de-a două conferinţă internaţională despre medicina regenerativă (prima conferinţă a avut loc în noiembrie 2011, tot la Vatican): „Medicina regenerativă – schimbare fundamentală în ştiinţă şi în cultură”.
Conferinţa este rodul unei fructuoase colaborări între Consiliul Pontifical pentru Cultură, casa bio-farmaceutică internaţională BioStem, Fundaţia din Vatican Stoq (Ştiinţă, teologie şi ontologie) şi „Stem for Life Foundation”.
Cea de-a doua conferinţă asupra medicinii regenerative va analiza stadiul cercetărilor asupra celulelor suşă adulte (adult stem cell) precum şi al rezultatelor experimentelor care folosesc astfel de celule pentru vindecarea unor patologii contemporane foarte importante (tumori, boli circulatorii, boli cronice – ex. Parkinson, Alzheimer, etc.).
După cum a declarat cardinalul Ravasi, Biserica Catolică s-a implicat mult şi într-un mod foarte complex pentru a veni în întâmpinarea celor bolnavi:
„Trebuie să răspundem dramei suferinţei în unele sectoare foarte delicate; este suficient să ne gândim la Alzheimer, la strigătul atâtor familii care se confruntă cu aceste boli care sunt atât de înspăimântătoare. Interesul nostru este acela de a arăta că religia, credinţa nu intervine doar atunci când există probleme de bioetică: nu intervine doar în mod negativ, ci participă în mod activ la un progres pozitiv, reamintindu-şi mereu că o mare parte din viaţa publică a lui Cristos – în Evanghelia după Matei este exact jumătate – este dedicată vindecării bolnavilor”.
Aşadar, Biserica participă în mod activ în acest sector atât de important pentru omenire şi nu rămâne la nivelul unor discursuri pur teoretice.
Doamna doctor Smith, din partea casei farmaceutice BioStem, a declarat că scopul acestei conferinţe este acela „de a informa lumea despre puterea şi promisiunea pe care ne-o fac aceste terapii, fiind siguri că ştiinţa este explicată într-o manieră accesibilă tuturor”.
Comentariul nostru:
Numeroşi cercetători studiază astăzi celule suşă adulte care, spre deosebire de celulele suşă embrionare nu se obţin prin distrugerea de embrioni umani, deci nu pun probleme bioetice extraordinare - întrucât nu conduc la moartea unor fiinţe umane (embrioni umani).
Sursa:www.news.va