Sărbătoarea învierii lui Cristos este umbrită pentru creștinii de la Locurile Sfinte de nenumărate episoade de violență comise în dauna bisericilor și a riturilor sacre: denunță liderii Bisericilor de la Ierusalim într-un mesajul comun transmis în zilele trecute creștinilor din lumea întreagă cu ocazia apropiatelor celebrări pascale.
Escaladarea violenței din ultimele luni ”a înghițit” Țara Sfântă, iar creștinii locali se confruntă din ce în ce mai des cu diferite forme de adversitate: denunță patriarhii și întâistătătorii Bisericilor de la Ierusalim în mesajul comun transmis în zilele trecute cu ocazia sărbătorii Paștelui.
Învierea lui Cristos și speranța pe care o aduce, afirmă liderii creștini, să-i încurajeze pe creștinii din Țara Sfântă și să-i întărească pentru că în aceste timpuri ”tumultuoase” credința lor ”continuă să fie pusă la încercare”. În ultimul an, se citește în mesajul pascal, ”unele biserici ale noastre, procesiuni funerare și locuri de întâlnire publică au fost ținta unor atacuri, iar unele locuri sacre și cimitire ale noastre au fost profanate, în timp ce unele slujbe străvechi ale noastre, precum procesiunea din Duminica Floriilor și ritul Focului Sacru, au fost închise pentru mii de credincioși”. Toate acestea, remarcă liderii creștini de la Ierusalim, se întâmplă în ciuda acordurilor încheiate cu autoritățile guvernamentale și în ciuda faptului că cererile autorităților au fost îndeplinite.
Liderii Bisericilor de la Ierusalim se adresează autorităților și solicită acestora să răspundă la eforturile depuse ”cu bună credință”, cooperând și conlucrând cu Bisericile. Mai mult, liderii creștini solicită Comunitatea internațională și cetățenii să susțină cauza lor ”pentru a contribui la garantarea securității, accesului și libertății religioase pentru Comunitatea creștină locală și pentru milioane de pelerini creștini care vizitează anual Țara Sfântă, precum și la menținerea așa-numitului status quo religios.
Speranța ultimă, se afirmă la finalul mesajului pascal al liderilor creștini de la Ierusalim, rămâne răspunsul care, în cele din urmă, nu se află în mâinile omului, ci în mâinile lui Dumnezeu, ”care susține viața noastră în aceste timpuri, la fel cum i-a susținut pe primii creștini din Ierusalim cu multe secole în urmă”. ”Cristos a înviat!”, spun credincioșilor din lumea întreagă liderii creștini din Țara Sfântă, dând astfel glas anticului salut creștin care continuă să răsune cu multă tărie și speranță în timpurile de față.