Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Soprana Virginia Zeani (1925-2023)

 
Soprana Virginia Zeani (1925-2023)
  • 22 Mar 2023
  • 991

A trecut Dincolo soprana Virginia Zeani (născută Zehan).

Împlinise în octombrie trecut 97 de ani.

Plecată din Solovăstrul natal (în județul Mureș, lângă Reghin) nu și-a ascuns niciodată originea română și apartenența la Biserica Greco-Catolică. A fost o mare stea a operei în vremea când regizorii nu îndrăzneau să atenteze la tezaurul artei lirice, iar concepția muzicală a capodoperelor nu era sfâșiată de ideologii political correctness.

Fetița din Solovăstru, provenită dintr-o familie simplă, a devenit după 1947 o artistă internațională de mare succes, modestă și rafinată în același timp. Mare doamnă, discretă, exemplară în viața personală și căsătoria cu faimosul bas Nicola Rossi-Lemeni de la Scala din Milano, fără ifose de divă, a dat dovada unei distincții aristocratice și a unei naturaleți pe care artiști români contemporani, deși celebri, nu le vor putea cunoaște niciodată.

Suflul perceptibil al vocii Virginiei Zeani – rămășiță a pneumoniei dobândite în urma fugii din fața ostașului sovietic invadator! – i-a dat mai târziu culoare și expresivitate pentru a interpreta roluri de mare anvergură. A cântat în compania celor mai reputați soliști și dirijori pe toate marile scene ale lumii. Alături de Maria Callas și Renata Tebaldi, Virginia Zeani a fost parte a triadei operei italiene a anilor ’50 și ’60, supranumită de fani l’Assoluta. Și-a încheiat cariera la începutul anilor 80, dedicându-se apoi profesoratului de canto la Universitatea din Bloomington (SUA).

În 2011, la ultima sa vizită în România, pe fondul lansării volumului care consemnează dialogul său cu Sever Voinescu (Canta che ti passa!, Editura Galaxia Gutenberg, 2010), am avut-o pe Virginia Zeani oaspete la București, alături de câțiva reprezentanți ai comunității. Îi păstrăm amintirea cu recunoștință. Personal, îi sunt dator pentru cele două înregistrări de la Electrecord, Traviata (1965) și Tosca (1977), embleme ale rafinamentului său artistic, ale devotamentului față de arta lirică.

Dumnezeu să o ierte și să o odinească în pace!

+ MIHAI, episcop

(Sâmbătă seara, 25 martie 2023, la orele 18.00 voi celebra o slujbă de pomenire la catedrala „Sfântul Vasile cel Mare”).



Sursa:episcopiabucuresti.ro