Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Omagiu Mitropolitului Vasile Suciu, Părinte Fondator al Congregației Surorilor Maicii Domnului, în Catedrala Blajului

 
Omagiu Mitropolitului Vasile Suciu, Părinte Fondator al Congregației Surorilor Maicii Domnului, în Catedrala Blajului
  • 31 Ian 2023
  • 1138

„Aduceți-vă aminte de înaintașii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința”. (Evrei 13,7)

 

Duminică, 29 ianuarie 2023, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră Sfânta Treime din Blaj a fost comemorat Mitropolitul dr. Vasile Suciu (1873 – 1935), care la 2 februarie 1921 întemeia la Blaj prima congregație feminină din Istoria BRU. Evenimentul a marcat împlinirea a 150 de ani de la nașterea Mitropolitului Vasile Suciu, Părintele fondator al Congregației Surorilor Maicii Domnului, dar și 88 de ani de la trecerea lui la cele veșnice, la 25 ianuarie 1935. De asemenea a fost marcat și hramul comunității Întâmpinarea Domnului din Blaj, Casa Mamă a surorilor CMD.

  1. Celebrarea Sfintei Liturghii arhierești

Într-o atmosferă de bucurie spirituală și comuniune s-au reunit la Blaj surori din toate comunitățile CMD din Cluj-Napoca, Oradea, Sighet și Blaj. Sfânta Liturghie arhierească a fost concelebrată de PS Claudiu Pop, Episcop de Cluj-Gherla împreună cu PS Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș. La masa sf. Altar au slujit împreună mulți preoți din diferite parohii de pe teritoriul BRU, preoții care celebrează sf. Liturghie în capele surorilor, diaconi, iar răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul surorilor CMD condus de sr. Cecilia și de tineri seminariști din Blaj. Mulți credincioși laici au participat la această Sf. Liturghie arhierească în „Catedrala Mamă” a Bisericii Române Unită cu Roma, sporind astfel bucuria de a fi împreună pentru a înălța laudă și mulțumire lui Dumnezeu.

În cuvântul de învățătură PS Claudiu a evocat importanța faptului de a fi uniți, de a nu lăsa pe niciunul dintre frații noștri în afara sufletului nostru, atunci când suntem adunați la Sf. Liturghie, pentru că ar însemna să trădăm comuniunea spre care ne îndreptăm. Cristos a murit pe cruce pentru fiecare dintre noi, indiferent de situația și viața lui. Și ceea ce ne unește în primul rând este iubirea lui Dumnezeu, iubirea lui Cristos pentru fiecare dintre noi. Experiența umană ne spune că avem nevoie să cerem mereu de la Domnul darul unității, al unității dintre noi.

A evocat apoi momentul de sărbătoare pe care îl trăiesc surorile CMD, amintind de perseverența în rugăciune, muncă și dăruire de-a lungul celor 100 de ani de existență, rugăciune pentru întregul neam românesc, pentru Biserică și împreună cu ceilalți credincioși, pe care au oferit-o Domnului în tăcerea sufletului așa după cum le-a rânduit fondatorul Vasile Suciu, Mitropolitul Bisericii noastre între anii 1920-1935.

După sfânta Liturghie a urmat slujba Te Deum pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru vrednicul său slujitor arhiereu Vasile Suciu, pentru harurile pe care le-a revărsat prin el asupra Congregației Surorilor Maicii Domnului.

  1. Prezentarea monografiei istorice a CMD

La acest ceas de sărbătoare, PS Cristian Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș a dat citire mesajului PF Părinte Card. Lucian Mureșan pe care l-a adresat Surorilor CMD cu ocazia comemorării fondatorului lor și a prezentării monografiei istorice a CMD.

„Monografia istorică Surorile Congregației Maicii Domnului. Un veac de mărturie catolică 1921-2021 este o mărturisire profundă a vieții de credință și a identității acestei familii călugărești fondată de ÎPS Mitropolit Vasile Suciu de fericită memorie. Este așadar un prilej de reculegere și aducere aminte a dăruirii vrednicilor noștri predecesori pentru a învăța cum să trăim din credință, cum să creștem în credință și cum să-l slujim pe Dumnezeu în viața de fiecare zi.”

Adresându-se dragilor credincioși a arătat că vocația creștină, atât cea consacrată cât și cea laică, trăită în credință ne unește strâns cu Dumnezeu și conferă slujirii noastre rodnicia harului Său. A evocat mărturia de credință a atâtor surori care ne-au precedat, dar mai ales cea a Sr. Maria Sofia, a cărei cauză de beatificare este în desfășurare. A îndemnat surorile la perseverență și la a rămâne sub ocrotirea Maicii Sfinte.

 

În continuare a fost invitat să ia cuvântul Pr. Prof. univ. dr. Cristian Barta, decan FTGC Cluj-Napoca. S-a referit la momentul întemeierii acestei Congregații pe care Arhiepiscopul de Alba Iulia și Făgăraș din acea vreme, Vasile Suciu o punea sub ocrotirea Maicii Domnului, îi încredința o misiune și o carismă legată de educație, de grija față de cei bolnavi, față de orfani, de caritate, de iubire și îndemna pe surorile acestei congregații să încerce să apropie neamul de Domnul prin credință vie. Acest început  de la 2 februarie 1921 a dat roade bogate pentru că bunul Dumnezeu a găsit suflete curate, generoase, începând cu Maica Febronia, prima superioară generală, și cu surorile care continuă misiunea congregației și a bisericii până astăzi.

A îndemnat auditoriul la lecturarea acestui volum care are o mare valoare istorică și academică pentru că această lucrare ilustrează în 5 capitole existența de un secol a acestei Congregații pe temeiul a numeroase documente din diferite surse. Autorii au folosit metoda de a lua interviuri celor care le-au cunoscut pe surori, mărturiile surorilor, care oferă informații extrem de interesante. A vorbit apoi despre compoziția lucrării și perioadele istorice pe care le cuprinde, despre o serie de personalități care au marcat istoria acestor surori. În încheiere a felicitat pe cei doi autori ai monografiei istorice a CMD: Pr. Fabian Doboș și sr. Letiția Crihălmeanu, CMD.

Unul dintre autori, Pr. Conf. univ. dr. Fabian Doboș, FTRC Iași, a concelebrat la sf. Liturghie comemorativă și în continuare a vorbit despre împrejurarea fericită în care a început colaborarea cu Congregația Maicii Domnului din Biserica greco-catolică, pe care o cunoștea destul de puțin, el fiind de rit latin. A evocat istoria Blajului despre care au vorbit mari scriitori români și care a fost leagănul Congregației. Lucrarea cu peste 1000 pagini, la care este autor împreună cu  sr. Letiția, este un foton al acestui soare al românilor care a răsărit la Blaj și care luminează. Cartea, cu informațiile pe care le putem găsi aici, presărată în paginile ei cu sute de fotografii chiar explicate, merită a fi citită. A vorbit apoi despre Maica Sofia, superioara generală a CMD care a condus congregația din 1947 până în 1993, un arc de timp mai mare decât perioada de persecuție comunistă. După 11 ani de pușcărie a continuat să facă același lucru: să-l urmeze pe Cristos și să ajute toate surorile să facă același lucru: să calce pe urmele Fecioarei Maria. În încheierea intervenției sale a adresat o întrebare inspirată din viața Sf. August: Dacă aceste surori din CMD au reușit de-a lungul a mai bine de 100 ani să-l urmeze pe Cristos, oare noi de ce n-am reuși?

  1. Salutul Superioarei generale a CMD, Sr. Teodorina Birtoc

La încheierea acestei comemorări Maica Teodorina a exprimat bucuria de a fi împreună, în catedrala Blajului, la prezentarea monografiei istorice care aduce în lumină aspecte ale întemeierii congregației, personalitatea părintelui fondator Vasile Suciu, mărturia de credință și caritate a surorilor CMD de la începuturi și până astăzi. A evocat câteva calități ale Mitropolitului Vasile Suciu, om al credinței, al rugăciunii și al carității, care nu a rămas indiferent la situația grea în care se afla poporul lui Dumnezeu în acele vremuri. În numele surorilor CMD, cu recunoștință a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darul carismei oferit congregației de Părintele fondator. A mulțumit PF Părinte Card. Lucian pentru mesajul transmis cu ocazia acestei sărbători, pentru grija părintească pe care o manifestă față de surori. A mulțumit celor doi episcopi care au celebrat sf. liturghie împreună cu colaboratorii care au creat o atmosferă de comuniune și bucurie în Domnul, celor doi invitați care au prezentat monografia CMD, precum și tuturor celor prezenți la această sărbătoare.

Sr. Speranța Flueraș, CMD

Sursa: Congregația Surorilor Maicii Domnului



Sursa:aegc.ro

Știri din aceeași categorie