Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Filmul ”Cardinalul” vizionat de tinerii greco-catolici români din Paris

 
Filmul ”Cardinalul” vizionat de tinerii greco-catolici români din Paris
  • 15 Noi 2022
  • 1337

Vineri11 noiembrie, Parohia Greco-Catolică Română de la Paris a organizat o întâlnire pentru tineri. În cadrul întâlnirii a fost vizionat filmul ”Cardinalul” al regizorului Nicolae Mărgineanu.

Tinerii din Paris au avut ocazia de a descoperi o parte din din istoria mizeră a Românieiaflată sub dictatura comunistă, pe care nu au învățat-o la școală, mai ales că ei trăiesc și studiază în Franța. Filmul, care se concentrează pe anul 1950, an în care episcopii greco-catolici au fost aruncați, alături de zeci de alți preoți catolici și personalități politice marcante ale vremii, în penitenciarul Sighet pentru a fi convinși prin diverse metode coercitive, deloc blânde, aplicate de gardieni să renunțe la catolicism și să se convertească la ortodoxie, i-a ajutat pe tineri să înțeleagă mai bine jertfa și martiriul Fericiților episcopi martiri greco-catolici beatificați de Papa Francisc în 2 iunie 2019, la Blaj.

Vizionarea filmului ”Cardinalul” a facilitat înțelegerea cuvintelor rostite de Sfântului Părinte pe Câmpia Libertății cu ocazia beatificării: În fața persecuției aprige din partea regimului ei au dat dovadă de o credință și de o iubire exemplare pentru poporul lor. Cu mare curaj și tărie interioară, au acceptat să fie supuși la o dură detenție și la tot felul de cruzimi, decât să renege apartenența la iubita lor Biserică. Acești Păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire.

Cei 33 de tineri au putut înțelege mai bine că libertatea și milostivirea sunt moștenirea lăsată lor; că sunt moștenitorii Fericiților episcopi, drept urmare sunt invitați să rămână liberi și milostivi precum înaintașii lor. Și au mai înțeles ceva: ceea ce un filozof spunea despre cei șapte episcopi martiri. Și anume că "au reprezentat ceva foarte rar –au avut capacitatea de a-şi pune în acord idealul, vorbele şi faptele". Au fost autentici, adevărați. Și-au trăit viața fără compromisuri. Așa cum le place și tinerilor să fie, sau cum își doresc.

După vizionarea filmului, tinerilor li s-a servit pizza, au primit câte o Biblie, s-au rugat alături de Pr. Alin Cîndea în capela Sfânta Tereza (Apprentis d’Auteuil) și au vizitat o copie a Statuii Libertății aflată în vecinătatea Misiunii Greco-Catolice Române de la Paris.