Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: PS Claudiu a sfințit piatra de temelie a bisericii din Mesteacăn

 
FOTO/VIDEO: PS Claudiu a sfințit piatra de temelie a bisericii din Mesteacăn
  • 28 Aug 2022
  • 1708

Duminică, 28 august 2022, a fost sfințită de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla piatra de temelie pentru o nouă biserică în Parohia recent reînființată în loc. Mesteacăn, Maramureș, localitatea de obârșie a neamului Fericitului Iuliu Hossu, Păstor al Eparhiei de Gherla și de Cluj-Gherla între 1917-1970, cel dintâi Cardinal al românilor, și, din 2 iunie 2019, Fericit episcop martir pentru credință. 

ALBUM FOTO

Odată cu așezarea pietrei binecuvântate peste care se va ridica o frumoasă biserică de lemn, în stil maramureșan, purtând hramul „Fericitul Arhiereu Iuliu Hossu”, Preasfinția Sa Claudiu a numit un nou preot paroh în această parohie veche, dar acum aflată la un nou început de drum, pe pr. Simion Mesaroș. 

Pr. paroh Simion, pr. Iacobhazi Gheorghe, protopopul de Ileanda, preoții și credincioșii, primarul din Valea Chioarului Burde Ioan – toți cei adunați la eveniment din Eparhiile de Cluj-Gherla și Maramureș –, l-au întâmpinat pe Episcopul de Cluj-Gherla cu pâine și sare în curtea reședinței parohiale, unde va fi ridicat și lăcașul de cult. Au fost de față, în rugăciune, sute de credincioși și numeroși preoți. 

Ceremonia sfințirii pietrei de temelie a bisericii a fost celebrată de Preasfinția Sa Claudiu împreună cu un sobor de preoți. A fost apoi celebrată, în aer liber, Sfânta Liturghie Arhierească, cu răspunsurile liturgice date teologi și laici. 

Video (celebrarea și predica):

Preasfinția Sa Claudiu a purtat, cu ocazia acestei vizite pastorale, crucea pectorală a Fericitului Arhiereu Iuliu Hossu. În timpul predicii, Episcopul de Cluj-Gherla a oferit celor de față binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. PS Claudiu a transmis și cuvintele Preafericirii Sale Cardinal Lucian, care, la aflarea veștii despre acest eveniment în localitatea legată de numele Fericitului Iuliu Hossu, a mărturisit că s-a bucurat foarte mult. 

La încheierea Sfintei Liturghii părintele paroh s-a adresat, mai întâi, cu recunoștință, Preasfițitului Claudiu, i-a spus: „Comunitatea greco-catolică din Mesteacăn vă mulțumește pentru că astăzi ați venit să ne binecuvântați locul de biserică. Transmitem mulțumirile noastre Preafericitului Arhiepiscop Mitropolit Cardinal Lucian pentru binecuvântarea pe care ne-a transmis-o”. 

A continuat: „Cel mai mare eșec în construcții a fost turnul din Babilon iar acest eșec s-a datorat faptului că oamenii au crezut că pot ei să construiască ceva. Noi vrem să construim ceva, dar ne raportăm la ceea ce Mântuitorul nostru Isus Cristos a spus: «Fără de Mine nu puteți face nimic». De aceea, pentru a duce la bun sfârșit lucrarea începută astăzi, nădăjduim în ajutorul Bunului Dumnezeu, cu binecuvântarea Ierarhilor noștri și cu multă milă și îndurare a Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, că în satul lui se mai construiește o biserică”. 

Răspunzând, Preasfinția Sa Claudiu a spus: „Vă mulțumesc și eu pentru entuziasmul cu care ați primit misiunea atunci când v-am propus-o, pentru dăruirea cu care vă ocupați de împlinirea acestei misiuni, mulțumesc prim-curatorului, tuturor celorlalți curatori, vouă tuturor și, așa cum aducea aminte și părintele paroh Simion, mulțumim în primul rând Bunului Dumnezeu și Maicii Sfinte și Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, fiindcă toate au venit așa cum vin lucrurile de la Dumnezeu: ca un vânt blând și cald de primăvară. 

Așa ne-am adunat astăzi, aici, așa, cu ajutorul lui Dumnezeu vom fi tot timpul împreună. Vă asigur de tot sprijinul meu, în primul rând de sprijinul spiritual, de rugăciunea mea, de ajutorul meu. Oricând aveți nevoie voi fi prezent și, cu ajutorul Domnului, să ne vedem cât mai repede la sfințirea acestei biserici. Dar, pe măsură ce construim biserica, să nu uităm de biserica din sufletele noastre. Atunci va fi cu adevărat o construcție pe placul Domnului”.

A mai luat cuvântul prim-curatorul Adrian Pop, care, „din partea mestecănenilor”, i-a dăruit Preasfințitului Claudiu un tablou, cu proiectul noii biserici. A spus: „Vă mulțumim frumos! Iată cum, după 87 de ani, din 1935, de când Episcopul Iuliu Hossu a sfințit biserica din satul Mesteacăn, avem azi un moment atât de frumos: ați sfințit locul bisericii care se va construi aici în memoria Episcopului Iuliu Hossu, a cărui familie este din Mesteacăn și avem onoarea să-l cinstim cum se cuvine”.

Au fost aduse mulțumiri preoților, primarului, credincioșilor care au venit din întreaga regiune: din toate satele învecinate, din județele Sălaj și Maramureș, din Oradea – de unde au venit doi credincioși care au pus la dispoziție terenul pentru construirea bisericii. Mulțumiri au fost adresate „Consiliului parohial de la Breb pentru clopotul pe care l-au donat”, preotului Hossu Călin din localitate, părintelui Pop Grigore, de asemenea fiu al satului, care, după încercări insistente, a reușit redeschiderea Parohiei Greco-Catolice Mesteacăn. 

A încheiat Preasfinția Sa Claudiu, spunând: „Știm cum a început biserica, știm și cum va fi. Rămâne să punem cu toții din darul nostru, din credința noastră, rugăciunea noastră și să ne revedem cu bine la sfințirea acestei biserici!” 

În continuare, toți cei prezenți au fost invitați să primească din partea Ierarhului ungerea cu mir, binecuvântarea arhierească și iconițe – cu chipul Fericitului Iuliu Hossu, cu Maica Sfântă și Fericiții episcopi martiri –, ca amintire a acestui moment de bucurie sfântă. 

Credincioșii au trecut pe rând prin fața Episcopului și a preoților, primind darurile, mulțumind lui Dumnezeu, în timp ce corul dădea glas unor frumoase pricesne. În aceste momente, a fost reînviată și o veche tradiție – ce se regăsește în relatările, din presa vremii, despre vizitațiile canonice ale Episcopului Iuliu Hossu –, a recitării de versuri populare ce dau expresie credinței din popor și iubirii față de Biserică. Mița Vișovan, din satul Hărnicești, a recitat poezii culese la care a adăugat și versuri din creația proprie. 

Sărbătoarea a continuat cu păstrarea unui alt obicei: participarea tuturor la agapa fraternă pregătită de gazde.

A fost o zi luminată de har și de prezența spirituală a Fericiților episcopi martiri, a Arhiereului fericit Iuliu Hossu mult îndrăgit și venerat în aceste locuri.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro