Rezoluția Parlamentului European asupra deciziei Curții Supreme SUA privind avortul ”deschide calea unei devieri a drepturilor omului”. Printr-o declarație de presă, Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE) critică recenta rezoluție a Parlamentului European asupra sentinței americane referitoare la avort. Episcopii amintesc că Parlamentului European nu trebuie să se amestece în chestiuni asupra cărora nu are competențe.
”Regretăm adoptarea, ieri, a acestei rezoluții de către Parlamentul European, care deschide calea unei devieri a drepturilor omului universal recunoscute și denaturează tragedia avortului pentru mamele în dificultate”: afirmă episcopii catolici din Uniunea Europeană într-o declarație semnată de secretarul general al Comisiei Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE), pr. Manuel Barrios Prieto.
Declarația de presă din 8 iulie a.c. survine după rezoluția adoptată cu o zi înainte de Parlamentul European privind ”decizia Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii de a pune în discuție dreptul la avort în Statele Unite și necesitatea de a proteja acest drept, precum și sănătatea femeilor, în Uniunea Europeană”.
”Regretăm”, afirmă episcopii din Uniunea Europeană, ”adoptarea acestei rezoluții de către Parlamentul European, care deschide calea unei devieri a drepturilor omului universal recunoscute și denaturează tragedia avortului pentru mamele în dificultate. Trebuie să lucrăm”, se mai spune în declarație, pentru o mai mare unitate între europeni, nu pentru a crea mai multe polarizări și bariere ideologice. E necesar să susținem mamele însărcinate și să le însoțim pentru a depăși dificultățile lor în situații problematice”.
”Parlamentul European”, se subliniază în declarația de presă, ”nu trebuie să se angajeze într-o materie, cum este avortul, care nu intră în competența sa, nici să se amestece în afacerile interne ale țărilor democratice, care sunt sau nu membre UE. Promovarea unor agende politice radicale pune în pericol drepturile fundamentale, în special libertatea de gândire, de conștiință și de religie, libertatea de expresie, libertatea de a se aduna și dăunează coeziunii sociale”.
”Prioritatea acordată includerii avortului în Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene în contextul unei eventuale revizuiri a tratatelor UE”, afirmă episcopii la finalul declarației, ”poate compromite de o manieră gravă șansele unui asemenea proces de reforme, ducând la intensificarea confruntărilor atât dintre concetățenii noștri cât și dintre statele membre”.