Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întrebarea "De ce-l căutați pe Cel Viu printre morți?": o piatră de hotar sau de poticnire

 
Întrebarea "De ce-l căutați pe Cel Viu printre morți?": o piatră de hotar sau de poticnire
  • 23 Apr 2014
  • 6246
Cateheza primei audiențe generale de după Sărbătoarea Paștelui a fost dedicată de Papa Francisc tocmai marelui mister al Învierii Domnului Nostru Isus Cristos.

Referindu-se la bucuria pascală, Sfântul Părinte a definit-o ca fiind o bucurie "adevărată, profundă, bazată pe certitudinea că Cristos cel Înviat nu mai moare, ci este viu și activ în Biserică și în lume".

Papa Francisc: "Această certitudine sălășluiește în inima credincioșilor din acea dimineață de Paște, când femeile s-au dus la mormântul lui Isus, iar îngerii le-au spus: "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți?" (Lc 24,5).

"Aceste cuvinte sunt precum o piatră de hotar în istorie", a spus Succesorul lui Petru, atrăgând însă atenția că pot fi totodată și "o piatră de poticnire", dacă nu ne deschidem Veștii celei Bune, "dacă ne gândim că deranjează mai puțin un Isus mort decât un Isus viu!".

"De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți?": "de multe ori avem nevoie de aceste cuvinte pentru a ne salva de situații dificile sau chiar disperate", a continuat Pontiful:

Papa Francisc: "Avem nevoie atunci când ne închidem în orice formă de egoism sau de auto-complăcere, când ne lăsăm seduși de puterile pământești și de lucrurile din această lume, uitând de Dumnezeu și de aproapele; când ne punem speranțele în vanități mondene, în bani, în succes. Atunci, Cuvântul lui Dumnezeu ne spune: "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți?", întrebare rostită de trei ori de credincioși, la îndemnul Sfântului Părinte.

Însă, a continuat Sfântul Părinte, dacă ascultăm ne putem deschide Celui care dăruiește viața, Celui care ne poate da adevărata speranță, îndemnul său fiind de a ne lăsa din nou surprinși de întâlnirea cu Cristos Cel Înviat și Viu, de frumusețea și rodnicia prezenței sale.

Dar nu este nici ușor și nici natural să accepți viața Celui Înviat și prezența sa în mijlocul nostru – a reliefat Sfântul Părinte, făcând trimitere la reacțiile apostolului Toma, a Mariei Magdalena și celor doi discipoli din Emaus; "ne face bine să ne confruntăm cu ei", a mai spus:

Papa Francisc: "Toma pune condiții pentru a crede, cere să atingă evidența, rănile; Maria Magdalena plânge; îl vede pe Isus dar nu-l recunoaște și-și dă seama că este Isus doar atunci când El o cheamă pe nume; discipolii din Emaus, deprimați și cu sentimente de eșec ajung la întâlnirea cu Isus lăsându-se însoțiți de acel misterios călător".

Fiecare merge pe o altă cale, căutându-l pe Isus cel Viu printre cei morți, a observat Pontiful, spunând că întrebarea "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți?" ne este adresată fiecăruia dintre noi, celor care se simt singuri și abandonați de prieteni și poate chiar de Dumnezeu; celor care se simt prizonieri ai propriilor păcate; celor care aspiră la frumusețe, la perfecțiune spirituală, la dreptate, la pace.

În încheierea Catehezei, Sfântul Părinte a spus că "avem nevoie să auzim cuvintele de mustrare ale Îngerului: "De ce-l căutați printre morți pe Cel Viu", căci ne ajută să ieșim din propriile spații de tristețe și ne deschide orizonturi ale bucuriei și speranței. Acea speranță care îndepărtează pietrele mormintelor și încurajează la vestirea Evangheliei, în măsură să genereze viață pentru alții. Să repetăm această întrebare a Îngerului pentru a o avea în inimă și în minte. "De ce-l căutați pe Cel Viu printre morți?"



Sursa:ro.radiovaticana.va