Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Un timp pentru a reconstrui speranţa. Colocviu cu arhiepiscopul Fisichella despre pregătirea Anului Sfânt 2025

 
Un timp pentru a reconstrui speranţa. Colocviu cu arhiepiscopul Fisichella despre pregătirea Anului Sfânt 2025
  • 25 Feb 2022
  • 1123

de Nicola Gori

A reconstrui speranţa după ani de pandemie, de criză economică şi socială. Mai ales, a privi la Cristos şi a ne converti punând în practică evanghelia sa. Sunt câteva din obiectivele pentru Anul Sfânt care se va celebra în 2025. Papa Francisc le-a indicat într-o scrisoare trimisă în zilele trecute arhiepiscopului Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, care aprofundează conţinuturile ei în acest interviu la "L'Osservatore Romano".

În scrisoarea pontifului se face referinţă la o mare "simfonie" de rugăciune de celebrat în 2024, ca pregătire a Jubileului. Cum se concretizează?

Papa afirmă că este dorinţa sa ca pregătirea mai imediată pentru Jubileul anului 2025 să fie precedată de un intens timp de rugăciune. Indică şi în ce mod: a recupera dorinţa de a sta în prezenţa Domnului, de a-l asculta şi de a-l lăuda. Cred că acesta este punctul fundamental, pentru că răspunde şi la o pare provocare pe care o trăim în cultura contemporană, care este aceea de a ne pune tot mai mult pe noi înşine în centru şi de a-l îndepărta pe Dumnezeu. Acest an de rugăciune va trebuie să pregătească pentru Jubileul care, să nu uităm, este un profund moment de spiritualitate, de convertire, de rugăciune.

Din păcate, Covid-19 este încă prezent şi ne va însoţi nu ştim pentru cât timp de-a lungul drumului care ne desparte de Jubileu. Cât va influenţa în pregătirea lui?

Cred că este experienţă obişnuită. Pandemia a făcut să atingem cu mâna şi să descoperim ceva ce uitasem, adică fragilitatea omului. Omul este delicat şi în manieră neaşteptată a conştientizat asta din nou. Suntem o maşină perfectă, care nu este numai trup, pentru că simţim în noi o prezenţă şi mai puternică adică spiritul, sufletul. Ştim că există ceva dincolo. Pe de altă parte suntem înconjuraţi de o tendinţă culturală care îl pune pe om cu un sentiment de atotputernicie. Poate să facă totul şi nu se va întâmpla nimic niciodată şi, în schimb, nu este aşa. Pandemia ne-a arătat în manieră neaşteptată fragilitatea noastră. Aşadar, papa vine să ne spună: iată am experimentat asta, însă acum găsim forţa interioară care este în noi, care este darul Duhului, pentru a relua drumul. Speranţa este forţa care este în noi pentru a privi la viitor şi pentru a acţiona concret.

Care este moştenirea Anului Sfânt al Milostivirii desfăşurat de la 29 noiembrie 2015 la 20 noiembrie 2016?

Jubileul Extraordinar al Milostivirii a făcut ca întreaga Biserică şi fiecare credincios să trăiască experienţa certitudinii apropierii lui Dumnezeu. A permis să se înţeleagă şi mai profund ce înseamnă faptul că Dumnezeu iubeşte mereu, în fiecare caz, şi împotriva oricărei aşteptări. Mereu şi peste tot prezenţa lui Dumnezeu şi iubirea sa vin în întâmpinare. Acest lucru devine în mod clar o moştenire de care trebuie să ţinem cont în Jubileul ordinar care se celebrează la fiecare 25 de ani. Aşadar, de la Anul Sfânt 2000 pe care Ioan Paul al II-lea a voit să-l numească "Marele Jubileu", pentru că introducea Biserica în al treilea mileniu al istoriei sale, cu etapa experienţei milostivirii lui Dumnezeu, se ajunge acum la Jubileul 2025, încărcaţi cu o tradiţie care îi face pe credincioşi să întâlnească încă o dată lumea în care se află, lumea contemporană lor. Aşadar, împărtăşire a proiectelor bucuriei, speranţei, pentru că împreună se împărtăşeşte şi suferinţa, limita şi fragilitatea.

În Anul Sfânt 2025 va fi şi atenţia faţă de tutelarea binelui comun, aşa cum este indicat de pontif?

Consider că scrisoarea papei stimulează mult la înţelegerea cât de mult Jubileul trebuie să fie impregnat şi de aceste tematici. Să nu uităm că încă o dată sunt exigenţa de a-l aminti pe om lui însuşi, în propria interioritate, pentru a-l face să descopere fie prezenţa lui Dumnezeu, fie prezenţa creaţiei. Luând în considerare responsabilitatea faţă de creaţie pe care omul o are tocmai în numele lui Dumnezeu, pentru că i-a fost încredinţată. Asta se va putea traduce şi în multe alte experienţe. Nu este numai contemplarea frumuseţii creaţiei. Nu este numai o tensiune faţă de menţinerea ordinii creaţiei, ci este şi găsirea formelor. Ne gândim la obligaţia de a recicla totul: de la energie la gunoaie. Un discurs care aparţine în acest moment istoric care are nevoie de soluţii reale imediate şi care duc în mod inevitabil la conservarea creaţiei.

Cum aţi primit alegerea Papei Francisc de a încredinţa consiliului pontifical condus de dumneavoastră organizarea Jubileului?

Învăţătura zilnică a Papei Francisc este sub ochii tuturor şi este aceea a primatului evanghelizării. Papa a voit să încredinţeze acestui dicaster Jubileul pentru că este o angajare de evanghelizare. Anul Sfânt se impune ca una din multele exprimări de evanghelizare pe care încă o dată Biserică şi-o însuşeşte, pentru că ştie că aparţine acelei porunci pe care Isus i-a dat-o de a merge în toată lumea pentru a duce evanghelia sa. Iată, în acest caz devine evanghelie a speranţei. Evanghelizarea îmbracă această dimensiune specială la care adesea nu ne gândim. Speranţa pentru viitor, dar să nu uităm, şi speranţa acelei vieţi veşnice care este particularitatea credinţei noastre. A privi la acea întâlnire a Domnului care vine spre noi în manieră complet diferită de aceea care poate să fie însoţită de cultura de moarte şi să fie depăşită cu cultura speranţei. Din această perspectivă, dicasterul trebuie să corespundă pe deplin dorinţelor Papei Francisc. Între altele trebuie să ne pregătim cu mare responsabilitate, nu este mult timp. Nu putem să credem că marea muncă de pregătire pentru Anul Sfânt este numai să ne ocupăm de infrastructurile care sunt necesare pentru ca Roma să fie primitoare. Aşadar, trebuie să aşteptăm indicaţiile papei pe care ni le va da, pentru că adevărata referinţă pentru Jubileu va trebui să fie bula de convocare, în care vor fi conţinute diferitele elemente, instrumente, particularităţi care vor face Anul Sfânt 2025 un adevărat Jubileu în istoria Bisericii.

* * *

Un logo pentru Jubileu. Concursul deschis pentru toţi

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări a demarat de marţi, 22 februarie 2022, concursul - deschis pentru toţi - pentru realizarea logoului oficial al Jubileului 2025. Informaţiile sunt disponibile pe situl iubilaeum2025.va/it/logo unde, în scurt timp va fi posibilă încărcarea fişierului digital al propriei opere. Motoul "pelerini ai speranţei" este prima inspiraţie pentru cei care - până la 20 mai - vor vrea să participe la concurs. Pentru Anul Sfânt 2000 a fost ales logoul realizat de Emanuela Rochi, 22 de ani, studentă a Institutului de artă.

(După L'Osservatore Romano, 22 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro