“În Biserica lui Isus Cristos, care nu este nici latină, nici greacă, nici slavă, ci catolică, nu există nicio discriminare între copiii ei și toți, latini, greci, slavi și alte naționalități, au aceeași importanță.”
Papa Francisc s-a adresat participanților la Adunarea plenară a Congregației pentru Bisericile Ortientale pornind de această reflecție a papei Benedict al XV-lea, din enciclica „Dei Providentis” (1 mai 1917). Întâlnirea a avut loc în Sala Clementină din Palatul Apostolic, vineri, 18 februarie a.c..
Amintind că Benedict al XV-lea, de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani, a fondat Congregația pentru Bisericile Orientale și Institutul Pontifical Oriental, papa Francisc și-a exprimat recunoștința, evidențiind cuvintele cu care a denunțat incivilitatea războiului definit un „măcel inutil”. „Avertismentul său” – a continuat – nu a fost luat în seamă de liderii națiunilor implicate în Primul Război Mondial. La fel cum apelul sfântului Ioan Paul al II-lea de a evita conflictul din Irak nu a fost ascultat”.
„Am sperat că nu va mai fi nevoie să repetăm astfel de cuvinte în mileniul al treilea; totuși, omenirea pare să bâjbâie încă în întuneric: am fost martori la masacrele conflictelor din Orientul Mijlociu, din Siria și Irak; la cele din regiunea etiopiană Tigray; iar vânturi amenințătoare încă mai suflă peste stepele din Europa de Est, aprinzând fitilurile și focurile armelor și înghețând inimile celor săraci și nevinovați. Între timp, drama din Liban continuă, lăsând mulți oameni fără pâine; tinerii și adulții și-au pierdut speranța și părăsesc aceste ținuturi” – a spus pontiful, amintind că tocmai aceste țări reprezintă ținuturile de origine ale Bisericilor Catolice Orientale care s-au dezvoltat acolo, păstrând tradiții milenare.
„Sunteți semințe așezate pe tulpinile și ramurile unor plante vechi de secole, purtate de vânt până la granițe inimaginabile” – a mai spus papa Francisc referindu-se la migrația catolicilor orientali care, de zeci de ani, traversează mările și oceanele.
În cadrul discursului, papa Francisc a amintit simpozionul dedicat liturgiei în Bisericile orientale, organizat cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la publicarea Instrucțiunii privind aplicarea prescripțiilor liturgice din Codul canoanelor Bisericilor orientale. Pontiful a evidențiat că astfel de întâlniri de reflecție reprezintă o invitație de a se merge împreună pe calea indicată de Conciliul Vatican al II-lea. „În această călătorie, este foarte bine ca fiecare componentă a singurei și unicei simfonice Biserici Catolice să asculte mereu celelalte tradiții, să le asculte căile de căutare și de reformă, păstrându-și în același timp propria originalitate” – a mai spus pontiful, evidențiind necesitatea de a se trăi unitatea „potrivit cu ceea ce a fost stabilit de Sinoade și aprobat de Scaunul Apostolic”, dar „evitând particularitățile liturgice care, în realitate, manifestă diviziuni de altă natură în cadrul Bisericilor respective”.
„Lumea are nevoie de mărturia comuniunii” – a mai spus pontiful, atrăgând atenția asupra pericolului de „a face jocul celui care este stăpânul diviziunii” prin provocarea de scandaluri alimentate de dispute liturgice.