Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mitropolitul Alexandru Todea, treizeci de ani de la ridicarea la demnitatea de cardinal

 
Mitropolitul Alexandru Todea, treizeci de ani de la ridicarea la demnitatea de cardinal
  • 29 Iun 2021
  • 2023

Pios elogiu adus Cardinalului Alexandru Todea în Catedrala Mitropolitană din Blaj

 

         După trecerea la cele veșnice a Episcopilor noștri martiri, figura emblematică în lupta pentru libertatea Bisericii noastre în anii comunismului și a rezistenței ei în catacombe, a fost, fără îndoială, cea a Mitropolitului Alexandru Todea. Dârz luptător pentru drepturile Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, nelăsând niciodată loc nici pentru cel mai mic compromis atunci când era vorba credință și de Sfântul Scaun Apostolic al Romei, Alexandru Todea a fost pentru mulți credincioși ai Bisericii noastre un reper moral dătător de tărie în anii grei ai persecuției.

         Personalitatea acestui mare ierarh a fost elogiată marți, 29 iunie, în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Blaj când, după oficierea Sfintei Liturghii prilejuite de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfinția Sa Cristian a ținut să marcheze un moment important din viața vrednicului de pomenire Întâistătător al Bisericii noastre de după decembrie 1989. Este vorba de împlinirea a treizeci de ani de când Alexandru Todea a fost creat Cardinal.

         Redăm în cele ce urmează cuvântul Preasfinției Sale Cristian rostit cu acest prilej:

         „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa!” Așa sună unul din îndemnurile Sfântului Apostol Pavel pe care îl găsim în Epistola către Evrei, capitolul 17, versetul3. Acest îndemn nu ar trebui să ne lase indiferenți. Și nu ar trebui să ne lase indiferenți, în primul rând pentru că am avut mari și vrednici înaintași. Peste memoria celor care ne-au precedat, indiferent în ce domeniu, nu ar trebui nicicum să se aștearnă uitarea, deși constatăm cu întristare adesea că nume, glorioase cândva, sunt astăzi aproape necunoscute celor de azi. O astfel de „amnezie” nu poate fi decât păguboasă pentru însuși spiritul și ființa noastră națională, dar și pentru spiritul și ființa noastră de fii ai Bisericii Greco-Catolice, atunci când vorbim despre înaintașii noștri, slujitori și vrednici jertfitori pentru credință. Parafrazând un celebru citat al marelui istoric Nicolae Iorga, aș spune că o Biserică - și când spun Biserică, mă gândesc la noi toți –care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii!

         Iată de ce, astăzi, cu respectul și recunoștința care se cuvin, o să încerc să vă aduc în memoria afectivă numele și personalitatea unui vrednic înaintaș, brav român și fidel slujitor al Bisericii, Cardinalul Alexandru Todea. De ce o fac acum? Pentru că în aceste zile, mai exact în 28 iunie, se vor împlini treizeci de ani de când vrednicul de pomenire Arhiepiscop și Mitropolit Alexandru a fost creat Cardinal de către Papa Ioan Paul II.

         Această demnitate, Alexandru Todea nu și-a revendicat-o exclusiv sieși, ci a considerat-o mai degrabă ca pe o recunoaștere și prețuire pe care Sfântul Scaun și Suveranul Pontif le-au adus Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pentru tot ceea ce a realizat în cele două veacuri și jumătate de existență – până la suprimarea ei abuzivă - și, poate, mai ales, pentru spiritul de jertfă de care mulți credincioși ai Bisericii noastre, în frunte cu Episcopii noștri martiri, au dat dovadă în cei aproape cincizeci de ani de cruntă persecuție.

         Despre vrednicia, dârzenia și curajul Cardinalului Alexandru Todea în apărarea credinței și a Bisericii noastre s-a vorbit și s-a scris mult. Faptele și demersurile lui pentru libertatea Bisericii Greco-Catolice din timpul regimului comunist sunt cunoscute de asemenea. Important este – așa cum spuneam mai devreme – ca toate aceste lucruri să nu se uite. 

         Cardinalul Alexandru Todea – Reîntemeietorul, cum a fost numit - își doarme somnul de veci în Catedrala-mamă a Bisericii noastre, alături de un alt ilustru înaintaș, Episcopul Ioan Inochentie Micu Clain, Întemeietorul. Chiar dacă acești doi mari bărbați ai neamului și vrednici vlădici nu mai sunt azi printre noi, spiritul vredniciei lor este viu. Și pilduitor.

         Închei aceste câteva gânduri despre Cardinalul Alexandru Todea, reproducând un fragment din cuvântul rostit de Preafericirea Sa Cardinal Lucian în urmă cu aproape douăzeci de ani aici, în Catedrala noastră Mitropolitană: „Să-l sărbătorim pe Cardinalul Alexandru Todea bucurându-ne și mulțumind Preasfintei Treimi că ni l-a dat. Să gustăm toți din ospățul credinței sale statornice; să ne împărtășim toți din bogăția bunătății lui; să iertăm toate pentru înviere. (...) S-a luptat lupta cea bună, a săvârșit călătoria, a păzit credința. Domnul, El, Dreptul Judecător, i-a pregătit cununa dreptății, pentru că a iubit arătarea lui. 

         Odihnește-te în pace, în Catedrala Blajului, alături de Episcopul întemeietor Inocențiu Micu. Străjuiți de voi, nu ne vom teme. Cu noi este Dumnezeu!”

 

(I.M.)

 

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro