Sala de Presă a Sfântului Scaun a difuzat luni, 14 iunie 2021, mesajul papei Francisc pentru cea de-a V-a Zi mondială a săracilor, pe tema ”Pe săraci îi aveți întotdeauna cu voi” (Marcu 14,7). Cine nu-i recunoaște pe cei săraci, afirmă papa în mesaj, îl trădează pe Isus, iar ajutorarea săracilor nu e doar o chestiune de pomană, ci mai ales de dreptate. Stabilită pentru penultima duminică a anului liturgic, după ritul roman sau latin, Ziua mondială a săracilor cade în 2021 la 14 noiembrie.
Sala de Presă a Sfântului Scaun a difuzat astăzi Mesajul papei Francisc pentru Ziua mondială a săracilor din 2021, pe tema ”Pe săraci îi aveți întotdeauna cu voi” (Marcu 14,7). Ajunsă la cea de-a cincea ediție anuală, Ziua mondială a săracilor a fost marcată pentru prima dată în 2017, fiind unul din roadele recent încheiatului Jubileu extraordinar al milostivirii. Papa Francisc a fixat Ziua săracilor pentru penultima duminică a anului liturgic, după ritul roman sau latin, astfel că anul acesta inițiativa va fi marcată la 14 noiembrie.
Tema mesajului papal pentru Ziua săracilor 2021 preia, practic, cuvintele pe care Isus le spune în contextul ungerii sale la Betania, în casa lui Simon Leprosul, cu câteva ore înainte de patima, moartea și învierea sa: ”Pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi şi, oricând voiţi, puteţi să le faceţi bine; pe mine, însă, nu mă aveţi întotdeauna” (Marcu 14,7).
”Cei care au credință, atunci când vor să-L vadă personal pe Isus și să-L atingă cu mâna, știu unde să se adreseze: cei săraci sunt sacramentul lui Cristos, reprezintă persoana sa și fac trimitere la El”, subliniază papa în mesaj. Făcând un comentariu la episodul ungerii lui Isus în Betania, papa amintește criticile lui Iuda care contestă faptul că o femeie toarnă pe capul lui Isus un parfum de mare preț, cu o valoare pe atunci de vreo 300 de dinari care, spune cel care a trădat, puteau fi dați săracilor. În realitate, după cum notează evanghelistul Ioan, Iuda spunea acestea ”nu pentru că îi păsa de săraci, ci pentru că era hoţ: întrucât el ţinea punga cu bani, fura [din] ce se punea în ea” (12,6). La rândul său, papa Francisc remarcă: ”Cei care nu-i recunosc pe săraci, trădează învățătura lui Isus și nu pot fi discipolii săi”, iar cei săraci ”sunt în centrul drumului Bisericii”.
În zilele noastre, observă pontiful mai departe, s-a adăugat pandemia, o altă rană care a dus la creșterea numărului persoanelor sărace. Într-adevăr, pandemia ”bate la ușa a milioane de persoane și, atunci când nu aduce cu sine suferință și moarte, este în orice caz purtătoare de sărăcie”. De aceea, ”săracii au crescut peste măsură și, din nefericire, la fel va fi în următoarele luni. Unele țări au avut de suferit din cauza pandemiei urmări foarte grave, astfel încât persoanele mai vulnerabile se află lipsite de bunuri de primă necesitate. Cozile lungi din fața cantinelor pentru săraci sunt semnul palpabil al acestei înrăutățiri”. Este necesar, prin urmare, a găsi ”soluții mai potrivite pentru a combate virusul la nivel mondial, fără a urmări interese de parte. Într-un chip special, este urgent a da răspunsuri concrete celor care îndură pierderea locului de muncă, ce lovește dramatic în atâția tați, femei și tineri”. Alături de solidaritatea concretă, este nevoie în egală măsură de ”proiecte clarvăzătoare de promovare umană”.
”Un stil de viață individualist”, este avertismentul papei, ”devine complice la apariția sărăciei și deseori descarcă asupra săracilor întreaga responsabilitate a stării lor de viață. Dar sărăcia nu este rodul destinului, este consecința egoismului”. ”Se impune o abordare diferită a sărăciei”, se subliniază în Mesajul papei, ”o provocare pe care guvernele și instituțiile mondiale trebuie să o accepte printr-un un model social clarvăzător, capabil să meargă în întâmpinarea noilor forme de sărăcie care afectează omenirea și care vor marca decisiv următoarele decenii. Dacă săracii sunt puși la margine, ca și cum ar fi vinovați de starea lor de viață, atunci conceptul însuși de democrație este pus în criză și orice politică socială devine falimentară. Cu mare smerenie va trebui să recunoaștem că în fața săracilor suntem deseori incompetenți. Se vorbește de ei în termeni abstracți, ne oprim în fața statisticii și ne gândim să mișcăm inimile prin vreun documentar. Sărăcia, dimpotrivă, ar trebui să provoace la o planificare creativă”.
Cuvintele lui Isus ”Pe săraci îi aveți întotdeauna cu voi”, remarcă pontiful, constituie ”o invitație de a nu pierde niciodată din vedere șansa oferită pentru a face binele”. Dar, atenționează mesajul papei, ”nu este vorba de o ușurare a conștiinței noastre dând ceva de pomană, ci mai degrabă de a contrasta cultura indiferenței și nedreptății cu care ne raportăm la cei săraci”. Într-adevăr, ”pomana este ocazională, pe când împărțirea bunurilor este durabilă. Cea dintâi riscă să aducă o gratificare pentru cel care o face și să-l înjosească pe care o primește, cea de-a doua consolidează solidaritatea și pune premisele necesare pentru a se ajunge la dreptate”.
Papa face trimitere, mai departe, la cele scrise în exortația sa apostolică Evangelii gaudium, unde critică economia excluziunii și inechității, o economie care ucide. ”Pentru un sistem economic care pune în centru interesele unor categorii privilegiate”, cei săraci constituie, într-adevăr, ”o povară insuportabilă”. Iar ”o piață care ignoră sau selecționează principiile etice creează condiții inumane care se abat asupra persoanelor care trăiesc deja în condiții precare. Se asistă, astfel, la crearea de capcane mereu noi de indigență și excluziune, produse de factori economici și financiari fără scrupule, lipsiți de simț umanitar și de responsabilitate socială”.
Pentru creștini, insistă în continuare papa Francisc, există o legătură strânsă între Isus, săraci și vestirea Evangheliei. ”Chipul lui Dumnezeu pe care El îl revelează este, într-adevăr, chipul unui Tată pentru cei săraci și apropiat de cei săraci. Întreaga lucrare a lui Isus afirmă că sărăcia nu este rodul fatalității, dar cei săraci sunt semnul concret al prezenței sale în mijlocul nostru. Nu-L găsim când și unde vrem noi, dar îl recunoaștem în viața săracilor, în suferințele și nevoile lor, în condițiile uneori inumane în care sunt constrânși să trăiască. Nu obosesc să repet”, scrie papa în mesajul său, ”că săracii sunt adevărații evanghelizatori pentru că au fost primii evanghelizați și chemați să ia parte la fericirea Domnului și a Împărăției sale (cf. Matei 5,3). Săracii de orice condiție și latitudine ne evanghelizează pentru că ne permit să redescoperim de o manieră mereu nouă trăsăturile genuine ale chipului Tatălui”.
Papa încheie Mesajul său preluând cuvintele regretatului preot italian Primo Mazzolari: ”Aș vrea să vă rog să nu mă întrebați dacă există săraci, cine sunt și câți sunt, pentru că mă tem că asemenea întrebări reprezintă o distragere sau pretextul pentru a se desprinde de o precisă indicație a conștiinței și a inimii. (...) Eu nu i-am numărat niciodată pe săraci, pentru că nu se pot număra: săracii se îmbrățișează, nu se numără (Adesso, nr. 7, 15 aprilie 1949).
Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă