Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Cristian: „Să ascultăm glasul Domnului pentru a putea fi vindecați”

 
PS Cristian: „Să ascultăm glasul Domnului pentru a putea fi vindecați”
  • 18 Ian 2021
  • 1779

În Duminica a XXIX-a după Rusalii (a Vindecării celor zece leproși), 17 ianuarie 2021, Sfânta Liturghie Arhierească din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj a fost celebrată  începând cu ora 08:45 de către Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în direct de TVR3 și online pe canalul Youtube Radio Blaj TV.

Evanghelistul Luca ne relatează în debutul pericopei strigătul celor zece leproși văzându-L pe Isus în depărtare. Ne putem închipui starea acestor bărbați, lepra în acele timpuri fiind o catastrofă socială și umană, iar cei care aveau această maladie erau marginalizați de societate până la excludere. În plus, despre cei infectați de lepră se credea că sunt pedepsiți pentru păcatele lor sau ale familiei lor. Strigătul pe care aceștia l-au adresat Mântuitorului „fie-Ți milă de noi!”, este totodată un strigăt de disperare și de încredere.

Suntem obișnuiți ca miracolele săvârșite de Isus să se întâmple instantaneu, dar în cazul bolnavilor din Evanghelia de astăzi vindecarea se întâmplă în mod diferit, Isus spunându-le: „duceți-vă și vă arătați preoților!”.  Preoții erau cei care trebuiau să ateste și să confirme că  acea persoană, vindecată fiind,  poate fi reprimită în comunitate.

Episcopul Cristian a amintit că Sfinții Părinți atunci când vorbesc despre această pericopă evanghelică, interpretează metaforic boala ca fiind lepra păcatului, cei zece leproși reprezentând întreaga omenire care își aștepta vindecarea și salvarea. Pentru a putea fi vindecați, fiecare dintre noi trebuie să facem un efort, trebuie să ne punem în ascultarea voinței Domnului pentru viața noastră și pentru boala noastră.

Evanghelistul Luca ne descrie cele două moduri prin care Dumnezeu vindecă și vine în întâmpinarea noastră. Cel dintâi este vindecarea trupească cu referire la corpul nostru omenesc, dar care este limitată în timp. În schimb, fragmentul evanghelic ne trimite la o vindecare mult mai profundă, la mântuirea totală a ființei umane, la acea vindecare care nu este supusă trecerii timpului, ci este proiectată în veșnicie. Însă de această vindecare a beneficiat doar unul din cei zece, cel care s-a întors să-I mulțumească Domnului. Acest gest era cu atât mai special deoarece cel care l-a făcut era un străin, un necunoscător al Legii.

Așadar acest bolnav care vine să-i mulțumească Domnului pentru vindecare, primește și darul mântuirii: „credința ta te-a mântuit”, pentru faptul că s-a întors să-L preamărească pe Dumnezeu. Această încredere trebuie să ne însoțească și pe noi, până în ceasul morții noastre.

La final, Preasfinția Sa Cristian a adus un omagiu Preasfințitului Florentin, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, care în această săptămână a trecut la cele veșnice.

Biroul Arhieparhial de Presă