Roma, 12 ianuarie 2021
Preafericite Părinte Arhiepiscop Major Lucian Mureșan,
Preacucernice Părinte Vicar Eparhial Marius Cerghizan,
Vestea plecării ierarhului Florentin din lumea materială către cea transcedentală a fost un șoc din perspectiva știrii mediatice, dar un lucru care intră în dinamica firescului pentru fiecare creștin care privește ziua despărțirii ca o zi a nașterii și a confirmării sensului pe care l-a acordat vieții dar și morții. Moartea este ultima experiență a fiecăruia dintre noi. Credința noastră este că suferințele acestei lumi nu au termen de comparație cu lumea relevată de Singurul care a învins moartea.
Despărțirile sunt grele, un fiu, un prieten, un om, un părinte spiritual, ne închide o ușă în viață într-o lume care poartă efectele păcatului originar, deseori parșivă și triplicitară, care visează să trăiască ca Dumnezeu însă fără Dumnezeu. Venim pe lume fără să fim întrebați și mergem când nu ne așteptăm și fără să vrem. Existența omului este așadar limitată și fericiți sunt cei care au înțeles că odihna și liniștea căutării menirii noastre o aflăm doar în Domnul (cf. Sf. Augustin).
Preasfințitul Florentin, a fost un model de luptător și de patriot, înscriindu-se în linia tradiției Bisericii lui Hristos slujite de marii vlădici și cărturari greco-catolici, care nu au acceptat compromisul ca regulă de viață și au întrupat valoarea coerenței, a virtuților creștine, cinstind numele neamului într-un context universal, fiind vrednic ambasador de imagine și de spirit al Bisericii și poporului său. Deseori predicile Preasfinției sale împleteau cunoștințele istorice prezentate obiectiv cu învățătura biblică și liturgică, oferind poporului însetat de adevăr și cunoaștere, instrumentele necesare discernământului. Nu avea vorbe autoreferențiale, nu smintea neamul deja obosit de figuri publice care injectează toxine în țesutul social deja fragil și șubrezesc încrederea în regenerarea morală a poporului nostru. Preasfințitul Florentin încerca să arate cum omul este locuit de infinitul lăuntric și de aici și obligația unei conduite dată de suma alegerilor făcute din perspectiva Botezului care nu este un moment de folclor ci un program de viață.
Sunt solidar în rugăciune cu ierarhii Bisericii Greco-Catolice, familia întristată, clerul, ordinele monahale și credincioșii Eparhiei de Cluj-Gherla și cu orice bun român, clujean, creștin sau necreștin, care au știut să îl aprecieze pe Preasfințitul Florentin și au simțit o emoție la aflarea morții asemeni Mântuitorul când a aflat că prietenul său Lazăr a decedat.
Să-i fie memoria binecuvântată, cinstită și Biserica respectată așa cum și-a dorit! Nu ne rămâne decât să-i spunem ”La revedere Preasfințite!” și ”Pe curând!”.
În credința și speranța lui Hristos cel Înviat,
George Gabriel BOLOGAN
Ambasadorul României în Italia, San Marino, Republica Malta și Organizațiile Internaționale ale României la Roma