Mai mult ca niciodată, în acest an marcat de suferințele pandemiei, bradul și ieslea de Crăciun din Piața San Pietro sunt semn de speranță pentru romanii și pelerinii care vor avea posibilitatea să vină ca să le vadă: a spus papa Francisc primind vineri în audiență comună o delegație oficială din Slovenia și una din Italia, cele două țări care au oferit bradul de Crăciun, respectiv, Ieslea Nativității amenajate în Piața Sfântul Petru. Cele două simboluri sunt inaugurate în seara de vineri și vor rămâne în Piața San Pietro până pe 10 ianuarie.
”Bradul și Ieslea”, a spus papa în salutul său, ”ajută la crearea atmosferei de Crăciun potrivite pentru a trăi cu credință misterul nașterii Răscumpărătorului”. Pe de altă parte, ”sărbătoarea Nașterii Domnului ne amintește că Isus este pacea noastră, bucuria noastră, puterea noastră, consolarea noastră. Dar pentru primi aceste daruri de har, este necesar să ne simțim mici, săraci și smeriți ca personajele din Iesle. Chiar și la acest Crăciun, în mijlocul suferințelor pandemiei, Isus, mic și plăpând, este Semnul pe care Dumnezeu îl dăruiește lumii (cf. Luca 2,12)”, a încheiat papa Francisc, care în cursul dimineții a participat la cea de-a doua predică de Advent prezentată de părintele cardinal Raniero Cantalamessa în aula Paul al VI-lea din Cetatea Vaticanului.
La rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică, 6 decembrie a.c., papa a îndreptat privirea romanilor și pelerinilor spre cele două simboluri tradiționale, dar a ținut să lărgească orizontul pentru a cuprinde realitățile care nu se văd cu ochiul grăbit al trecătorului:
Papa Francisc: «În aceste zile, chiar și în multe case sunt în pregătire aceste două semne de Crăciun, pentru bucuria copiilor, dar și a celor mari. Sunt semne de speranță, mai ales în aceste timpuri dificile. Să facem în așa fel încât să nu ne oprim la semn, dar să mergem la semnificație, adică la Isus, la iubirea lui Dumnezeu pe care El ne-a revelat-o, să mergem la bunătatea nemărginită pe care a făcut-o să strălucească asupra lumii. Nu există pandemie, nu există criză care să poată stinge această lumină. Să o lăsăm să intre în inima noastră, să întindem mâna spre cel care are mai mare nevoie și, în acest fel, Dumnezeu se va naște încă o dată în noi și în mijlocul nostru».