Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: "A asculta strigătul tăcut al săracilor"

 
Papa Francisc: "A asculta strigătul tăcut al săracilor"
  • 15 Noi 2020
  • 1817

de M. Michela Nicolais

"Strigătul tăcut al atâtor săraci trebuie să găsească poporul lui Dumnezeu în prima linie, mereu şi pretutindeni, pentru a le da glas, pentru a-i apăra şi a solidariza cu ei în faţa ipocriziei aşa de mari şi a atâtor promisiuni nerespectate, şi pentru a-i invita să participe la viaţa comunităţii". Aceasta scrie papa în mesajul pentru Ziua Mondială a Săracilor, programată pentru duminică, 15 noiembrie 2020, cu tema "Întinde-ţi mâna către cel sărac" (Sir 7,32). În mesaj, Papa Francisc dedică spaţiu amplu analizei scenariului care s-a creat cu urgenţa sanitară aflată în desfăşurare şi aduce omagiu "mâinilor întinse" - adesea invizibile - ale "sfinţilor de la uşa vecină", stigmatizând în schimb "mâinile întinse" ale celor care acţionează pe baza narcisismului, a cinismului şi a globalizării indiferenţei. Ziua Mondială a Săracilor, care anul acesta se celebrează pentru a patra oară, a fost instituită de Papa Francisc în 2016, la sfârşitul Jubileului Milostivirii, în scrisoarea apostolică Misericordia et misera. De atunci încoace, în toate diecezele din lume, duminica a XXXIII-a din timpul de peste an devine ocazia pentru iniţiative concrete de împărtăşire şi de întâlnire cu miile de feţe ale sărăciei, prezentate în primul mesaj al Sfântului Părinte pentru această zi: durere, marginalizare, samavolnicie, violenţă, torturi, detenţie şi război, privare de libertate şi de demnitate, ignoranţă şi analfabetism, urgenţă sanitară şi lipsă a locului de muncă, trafic de persoane şi sclavie, exil şi mizerie.

Bogăţia sfruntată. "Din păcate, în zilele noastre, în timp ce reiese tot mai mult bogăţia sfruntată care se acumulează în mâinile câtorva privilegiaţi, şi adesea este însoţită de ilegalitate şi de exploatare ofensatoare a demnităţii umane, face scandal extinderea sărăciei la mari sectoare ale societăţii în toată lumea. În faţa acestui scenariu, nu putem rămâne inerţi şi cu atât mai puţin resemnaţi. În faţa sărăciei care inhibă spiritul de iniţiativă al atâtor tineri, împiedicându-i să găsească un loc de muncă; în faţa sărăciei care anesteziază simţul de responsabilitate inducând la preferarea delegării şi a căutării de favoritisme; în faţa sărăciei care otrăveşte fântânile participării şi restrânge spaţiile profesionalităţii umilind astfel meritul celui care munceşte şi produce; în faţa la toate acestea trebuie să răspundem cu o nouă viziune despre viaţă şi despre societate" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Săracilor, 19 noiembrie 2017).

Nicio delegare. "Ziua Mondială a Săracilor vrea să fie un mic răspuns care de la Biserica întreagă, răspândită în toată lumea, se adresează săracilor de orice tip şi din orice ţară pentru ca să nu creadă că strigătul lor a căzut în gol. Probabil, este ca o picătură de apă în deşertul sărăciei; şi totuşi poate să fie un semn de împărtăşire pentru cei care sunt în nevoie, pentru a simţi prezenţa activă a unui frate şi a unei surori. Săracii nu au nevoie de un act de delegare, ci de implicarea personală a celor care ascultă strigătul lor. Grija credincioşilor nu se poate limita la o formă de asistenţă - deşi necesară şi providenţială într-un prim moment -, ci cere acea «atenţie de iubire»" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Săracilor, 18 noiembrie 2018).

A atinge carnea sa. "În apropierea de cei săraci, Biserica descoperă că este un popor care, răspândit printre atâtea naţiuni, are vocaţia de a nu-l face pe nimeni să se simtă străin sau exclus, pentru că îi implică pe toţi într-un drum comun de mântuire. Condiţia săracilor obligă să nu ne distanţăm deloc de Trupul Domnului care suferă în ei. Mai degrabă suntem chemaţi să atingem trupul său pentru a ne compromite personal într-o slujire care este evanghelizare autentică. Promovarea şi socială a săracilor nu este o angajare externă vestirii evangheliei, dimpotrivă, manifestă realismul credinţei creştine şi validitatea sa istorică. Iubirea care dă viaţă credinţei în Isus nu le permite discipolilor săi să se închidă într-un individualism asfixiant, ascuns în segmente de intimitate spirituală, fără nicio influenţă asupra vieţii sociale" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Săracilor, 17 noiembrie 2019).

(După agenţia SIR, 14 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro