Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Crucea de pe perete sau de la gât să fie semnul unirii noastre cu Cristos

 
Crucea de pe perete sau de la gât să fie semnul unirii noastre cu Cristos
  • 30 Aug 2020
  • 2169

 

Duminică, 30 august 2020, papa Francisc a recitat rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. Făcând un comentariu la evanghelia duminicii (cf. Matei 16,21-27), papa a îndemnat la o mare atenție față de semnul Sfintei Cruci. Prezența acesteia în casă sau purtarea ei la gât să nu fie banalizată, ci să devină din ce în ce mai mult ”semnul dorinței noastre de a ne uni cu Cristos în a-i sluji cu iubire pe frați, mai ales pe cei mai mici și mai slabi”.

”Crucea atârnată pe peretele din casă sau cruciulița pe care o purtăm la gât să fie semnul dorinței noastre de a ne uni cu Cristos în a-i sluji cu iubire pe frați, mai ales pe cei mai mici și mai slabi”: a spus papa Francisc în alocuțiunea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 30 august 2020, împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. Pontiful a prezentat o amplă reflecție despre evanghelia duminicii (cf. Matei 16, 21-27) și a subliniat că ”crucea este semnul sfânt al iubirii lui Dumnezeu și al jertfei lui Isus, drept care nu trebuie redusă la un obiect superstițios sau la o bijuterie ornamentală”.

Pagina evangheliei proclamată în această duminică, a remarcat pontiful în alocuțiunea sa, este strâns legată de evanghelia duminicii trecute (cf. Matei 16,13-30), când Petru, în numele celorlalți discipoli a mărturisit credința în Isus ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu. După mărturisirea de credință a lui Petru, Isus începe să vorbească discipolilor despre pătimirea sa, prevestind misterul morții și învierii sale. Spune că ”trebuie să meargă la Ierusalim și să sufere multe din partea bătrânilor, a arhiereilor și a cărturarilor, să fie ucis, iar a treia zi să învie” (v.21). În fața acestei perspective, Petru ”se revoltă” și îl ceartă pe Isus: crede în El, vrea să-l urmeze, dar nu acceptă ca gloria sa să treacă prin pătimire.

Papa Francisc: «Pentru Petru și ceilalți discipoli, dar și pentru noi, crucea este un ”scandal” (o piatră de poticnire), în timp ce Isus consideră un ”scandal” fuga de cruce, ceea ce ar însemna să se sustragă voinței Tatălui. De aceea, Isus îi răspunde lui Petru: ”Mergi în urma mea, Satană! Tu ești o piatră de poticnire pentru mine, pentru că nu te gândești la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor” (v.23)».

După aceste cuvinte, Isus se adresează tuturor, nu doar discipolilor, și arată ”calea adevăratului discipol” spunând: ”Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze!” (v. 24). Primul lucru pe care îl cere de la discipolul său este ”să renunțe la sine”, o atitudine care ”nu înseamnă o schimbare superficială, ci o convertire, o răsturnare de valori”. Al doilea lucru este ”să-și ia crucea”. ”Nu e vorba doar de a suporta cu răbdare necazurile de fiecare zi”, a explicat papa, ”ci de a purta cu credință și responsabilitate acea parte de osteneală și de suferință pe care o comportă lupta împotriva răului”.

Papa Francisc: «În acest fel, efortul de luare a propriei cruci devine participare împreună cu Cristos la mântuirea lumii. Gândindu-ne la acest lucru, să facem în așa fel încât Crucea atârnată pe peretele din casă sau cruciulița pe care o purtăm la gât să fie semnul dorinței noastre de a ne uni cu Cristos în a-i sluji cu iubire pe frați, mai ales pe cei mai mici și mai slabi. Crucea este semnul sfânt al iubirii lui Dumnezeu și al jertfei lui Isus, drept care nu trebuie redusă la un obiect superstițios sau la o bijuterie ornamentală».

”Ori de câte ori ne oprim cu privirea la imaginea lui Cristos răstignit pe cruce”, a reluat papa, ”să ne gândim că El, adevăratul Slujitor al Domnului, a împlinit misiunea sa dându-și viața, vărsându-și sângele pentru iertarea păcatelor. Prin urmare, dacă vrem să fim discipolii săi, suntem chemați să-l imităm, dăruindu-ne viața fără rezerve din iubire față de Dumnezeu și de aproapele”.

”Fecioara Maria, unită cu Fiul său până pe Calvar”, a încheiat papa Francisc, ”să ne ajute să nu dăm înapoi din fața încercărilor și a suferințelor pe care le comportă mărturia Evangheliei”.

După rugăciunea ”Angelus”, papa a făcut mai multe apeluri importante pentru viața Bisericii și a societății, începând cu o inițiativă ecumenică referitoare la ocrotirea mediului:

Papa Francisc: «Dragi frați și surori, pe 1 septembrie se marchează Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea Creației. Din această zi și până în 4 octombrie vom marca împreună cu frații noștri creștini din diferite Biserici și tradiții ”Jubileul Pământului” pentru a aminti înființarea, acum 50 de ani, a Zilei Pământului».

Pontiful a salutat mai departe participanții prezenți în Piața San Pietro, veniți din Roma, Italia și alte țări, precum Timorul de Est, Brazilia, Polonia și Argentina. Un cuvânt special, apoi, pontiful l-a avut pentru situația mediului din Mauritius:

Papa Francisc: «Salut diversele inițiative promovate în orice parte a lumii și, printre acestea, concertul care se desfășoară astăzi în catedrala din Port-Louis, capitala insulei Mauritius, unde, din nefericire, a avut loc recent un dezastru natural».

În fine, papa a făcut un apel la dialog în contextul tensiunilor din regiunea orientală a Mării Mediterane:

Papa Francisc: «Urmăresc cu îngrijorare tensiunile din zona orientală a Mediteranei, amenințată de diferite focare de instabilitate. Vă rog, fac apel la dialog constructiv și la respectarea legalității internaționale pentru soluționarea conflictelor care amenință pacea popoarelor din această regiune».

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică, invocată de papa Francisc asupra celor prezenți, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro