Producția unor vaccinuri sigure și eficiente anti-Coronavirus nu poate face abstracție de chestiunile etice: atrag atenția episcopii catolici din Australia, cerând guvernului local să ofere cetățenilor posibilitatea de a alege acele vaccinuri care nu provoacă ulterioare dezbinări în rândul societății. Împreună cu Biserica anglicană și cea ortodoxă din Australia, Biserica catolică își exprimă rezervele cu privire la vaccinul Oxford Astra Zeneca, în producerea căruia sunt folosite celule de la fetușii umani avortați.
Este necesar ca vaccinurile să fie sigure, eficiente și să fie produse într-un cadru etic acceptabil pentru toți beneficiarii: cere arhiepiscopul de Sydney, mons. Anthony Fisher, în contextul anunțurilor făcute de diferite țări privind faza experimentală avansată a unor vaccinuri anti-Covid.
Arhiepiscopul australian exprimă, prin solicitarea sa publică, perplexitățile exprimate în diferite foruri din Australia în legătură cu Scrisoarea de intenții semnată săptămâna trecută de guvernul australian cu Astra Zeneca, întreprinderea bio-farmaceutică anglo-suedeză care va comercializa vaccinul anti-Covid anunțat de Universitatea Oxford.
Potrivit studiilor de domeniu public, în producția vaccinului de la Oxford au fost folosite fragmente de celule preluate din fetușii umani avortați. Acest fapt, a afirmat mons. Fisher în publicația ”The Catholic Weekly”, nu va ridica probleme multor persoane, dar altele se vor afla în fața unei ”dileme etice” între, pe de o parte, datoria de a preveni infectarea cu o maladie ce prezintă un potențial letal și, pe de alta, imperativul de a nu colabora la o acțiune pe care o consideră inacceptabilă din punct de vedere moral cum este avortul.
Luarea de poziție a arhiepiscopului catolic de Sydney nu este una izolată în Australia. Împreună cu arhiepiscopul anglican al metropolei, reverendul Glenn Davies, și cu primatul Bisericii greco-ortodoxe al Australiei, arhiepiscopul Makarios Griniezakis, mons. Fisher a trimis o scrisoare primului ministru Scott Morrison prin care cere guvernului să dea cetățenilor australieni posibilitatea de a alege alte vaccinuri aflate în fază de studiu.
Personal, arhiepiscopul Fisher consideră că, dacă nu ar exista alternative disponibile, folosirea acestui vaccin nu ar constitui o colaborare directă la avort, și prin urmare, nu se poate spune că nu ar fi etic, ”chiar dacă”, a recunoscut prelatul, ”aș rămâne profund tulburat”. Dar, a reluat mons. Fisher, alternative etice există, din moment ce Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat nu mai puțin de 167 de posibile vaccinuri, din care 29 sunt în fază de evaluare clinică, multe dintre acestea fiind realizate fără a recurge la celule preluate din fetușii avortați.
În opinia prelatului, a miza totul pe un vaccin controversat din punct de vedere etic, cum este vaccinul aflat în studiu la Universitatea din Oxford, înseamnă a genera dezbinări inutile în societate. Aceasta, cu atât mai mult cu cât vaccinarea anti-Covid-19 va fi foarte probabil obligatorie.
Arhiepiscopul Fisher a solicitat guvernului australian să ofere cetățenilor posibilitatea de a alege, liber și fără dileme etice, vaccinul anti-Covid. ”Persoanele au nevoie în acest moment de speranța că viața poate să se întoarcă la o relativă normalitate”, a mai adăugat prelatul. ”Nu dorim, însă, ca aceasta să se facă pe spezele conștiințelor atâtor persoane și cu prețul unor noi tensiuni sociale. Există alternative etice non problematice, prin urmare să le alegem pe acestea”, a încheiat mons. Fisher.
La rândul lor, episcopii catolici din Statele Unite ale Americii și din Marea Britanie au ridicat problema etică a vaccinurilor anti-Covid-19, făcând referință, în mod special, la vaccinurile produse pe baza celulelor preluate din fetuși umani avortați. În luna iulie a.c., Conferința episcopilor din Anglia și Țara Galilor (CBCEW) a publicat un document în care prezintă poziția Bisericii catolice în această privință, citând în mod particular două documente publicate în 2005 și 2017 de Academia Pontificală pentru Viață.