COMUNICAT DE PRESĂ: ÎPS Aurel Percă primește de la Papa Francisc însemnul de mitropolit
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, va primi sâmbătă, 8 august 2020, de la Papa Francisc, prin intermediul Nunțiului Apostolic Miguel Maury Buendia, pallium-ul – însemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din România. Ceremonia va avea loc în cadrul Sfintei Liturghii solemne celebrate la ora 10.30 în Catedrala Sf. Iosif din București, în prezența episcopilor Diecezelor sufragane, a altor episcopi și preoți invitați, a poporului credincios, a reprezentanților autorităților civile și ai altor Biserici și culte religioase din România.
Pallium-ul a fost binecuvântat de Papa Francisc pe 29 iunie a.c., conform tradiţiei, în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Bazilica Sf. Petru din Vatican, și amintește – așa cum a explicat Suveranul Pontif la omilia din acea zi – „unitatea dintre oi și Păstor care, asemenea lui Isus, pune oița pe umerii săi pentru a nu se mai despărți niciodată de ea”. Conform noilor reglementări în ce privește conferirea pallium-ului, stabilite în 2015, Papa nu le mai impune pallium-ul noilor arhiepiscopi mitropoliți, ci îl încredințează acestora la sfârșitul Liturghiei din sărbătoarea Sfinților Petru și Paul. Ca și alți arhiepiscopi mitropoliți, din cauza restricțiilor de călătorie pe timp de pandemie, ÎPS Aurel Percă nu a putut fi prezent la Roma pentru a primi pallium-ul din mâinile Papei Francisc, acest ceremonial fiind delegat Nunțiului Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia.
Simbol al legăturii speciale cu Papa, pallium-ul exprimă totodată autoritatea pe care Arhiepiscopul Mitropolit, în comuniune cu Biserica Romei, o dobândește de drept în jurisdicția sa. Arhiepiscopul Mitropolit este autorizat să îl poarte numai pe teritoriul propriei Arhidieceze și pe teritoriul diecezelor din provincia sa ecleziastică, însemnul pallium-ului regăsindu-se, de asemenea, şi în stema arhiepiscopilor mitropoliţi.
Mitropolia romano-catolică de București are actualmente ca sufragane patru dieceze: Iaşi, Oradea Mare, Satu Mare şi Timişoara. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a fost ridicată la rang de mitropolie în urmă cu 90 de ani, prin Bula Sollemni conventione, a Papei Pius al XI-lea. Această decizie venea să completeze, de fapt, Concordatul încheiat în 1929 între România şi Sfântul Scaun și era un demers firesc după schimbările teritoriale care avuseseră loc în 1918, legiferate apoi de Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920.
La celebrarea de la Bucureşti vor fi prezenți episcopii diecezelor sufragane: PS Iosif Păuleț – Episcop al Diecezei romano-catolice de Iași, PS László Böcskei – Episcop al Diecezei romano-catolice de Oradea, PS Jenő Schönberger – Episcop al Diecezei romano-catolice de Satu Mare și PS József Csaba Pál – Episcop al Diecezei romano-catolice de Timișoara. De asemenea, din partea Bisericii Catolice vor participa și ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, PS Mihai Frățilă – Episcop al Eparhiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” de București, PS Petru Gherghel – Episcop emerit de Iași, Vicarii Episcopali, preoții decani și alți preoți ai Arhidiecezei Romano-Catolice de București.
Din partea altor Biserici și Culte din România vor fi prezenți PS Datev Hagopian – Întâistătătorul Bisericii Armene din România, PS Ieronim Sinaitul – Episcop Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, Pr. Szold Bela – paroh la Biserica Reformată Calvină „Calvineum” din Bucureşti, dl Aurel Vainer – Preşedintele Federaţiei Comunităților Evreiești din România, dl Iusuf Muurat – Muftiul Comunității Musulmane din România, dl François Catto – Preşedintele Ordinului Cavalerilor de Malta din România. Autorităţile civile vor fi reprezentate de dl Sergiu Nistor – Consilier Prezidenţial, şi dl Victor Opaschi – Secretar de Stat pentru Culte.
Actualmente, pallium-ul are forma unei fâșii de stofă, lată de cca 5 cm, țesută din lână de culoare albă în formă de colan, așa încât să poată fi purtat pe umeri, deasupra ornatului (planetei); capetele sunt de culoare neagră, ca și cele șase cruci brodate cu fir de mătase. Conform unei vechi tradiții, doi dintre mieii din a căror lână sunt confecționate pallium-urile sunt binecuvântați de Papa în sărbătoarea Sfintei martire Agneza (21 ianuarie). Acești miei sunt oferiți de călugării trapiști de la Abația Tre Fontane din Roma și crescuți apoi de surorile benedictine ale Sfintei Cecilia, din Trastevere (Roma). Surorile benedictine încep pregătirea pallium-urilor imediat după tunderea mieilor, în primăvară, ţesătura fiind realizată pe un război de țesut. Pallium-urile pentru noii mitropoliți sunt apoi predate pe 24 iunie Oficiului pentru celebrările liturgice pontificale de la Vatican, și sunt așezate în fața mormântului Sfântului Petru din Bazilica Sf. Petru din Roma, unde rămân până la Liturghia din 29 iunie, când sunt binecuvântate de Papa şi distribuite apoi episcopilor care au fost numiţi mitropoliţi în ultimul an calendaristic.
ÎPS Aurel Percă a fost numit de Papa Francisc Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti pe 21 noiembrie 2019 şi a fost înscăunat în Catedrala Sf. Iosif din Capitală pe 11 ianuarie 2020.
Biroul de presă
ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ BUCUREŞTI
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015411 – birouldepresa@arcb.ro