Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să recunoaştem faţa Domnului în chipurile celor care suferă

 
Să recunoaştem faţa Domnului în chipurile celor care suferă
  • 08 Iul 2020
  • 2156

Miercuri, 8 iulie a.c., cu începere de la ora locală 11, papa Francisc a celebrat o Sfântă Liturghie pentru migranţi, la împlinirea a şapte ani de la vizita Suveranului Pontif în insula italiană Lampedusa, simbol al suferinţei multor migranţi din regiunea Mării Mediterane. La celebrarea euharistică din capela Casei Sfânta Marta au luat parte angajaţi ai Secţiunii pentru Migranţi şi Refugiaţi din cadrul Departamentului în Slujba Dezvoltării Umane Integrale.

Pornind de la psalmul responsorial 104 (105) – Căutaţi fără încetare faţa lui Dumnezeu – în omilie, pontiful a explicat că această căutare constituie o atitudine fundamentală în viaţa credinciosului care a înţeles că scopul final al propriei existenţe este întâlnirea cu Dumnezeu, căutarea feţei lui Dumnezeu fiind totodată o garanţie a reuşitei călătoriei noastre în această lume, a exodului către adevărata Ţară promisă, patria cerească.

Referindu-se apoi la prima lectură din liturgia zilei, luată din cartea profetului Osea, capitolul 10, în care se istoriseşte despre devierea cultului datorat unicului şi adevăratului Dumnezeu, prin construirea de altare şi obeliscuri, papa Francisc a atras atenţia asupra păcatului infidelităţii faţă de Domnul, păcat faţă de care creştinii nu sunt imuni. Reluând un fragment din discursul rostit la Lampedusa, în urmă cu 7 ani, pontiful a spus: «Cultura bunăstării, care ne face să ne gândim la noi înşine, ne face insensibili la strigătele celorlalţi, ne face să trăim în bule de săpun, care sunt frumoase, dar nu sunt nimic, sunt iluzia nimicului, iluzia provizoriului, care duce la indiferenţă faţă de alţii, ba chiar duce la globalizarea indiferenţei. În această lume a globalizării, am căzut în globalizarea indiferenţei. Ne-am obişnuit cu suferinţa celuilalt, nu ne priveşte, nu ne interesează, nu este treaba noastră!»

«Apelul lui Osea ajunge la noi astăzi ca un reînnoit îndemn la convertire» – a spus pontiful, insistând asupra necesităţii de a ne îndrepta privirea către Domnul pentru a-i vedea faţa, repetând îndemnul profetului Osea: 'Semănaţi pentru voi în dreptate şi veţi secera cu bunătate. Desţeleniţi pentru voi un teren nou! Este timpul de a-l căuta pe Domnul până când va veni să plouă dreptatea pentru voi'.»

«Căutarea feţei lui Dumnezeu este motivată de dorinţa întâlnirii cu Domnul, o întâlnire personală, o întâlnire cu iubirea sa imensă şi cu puterea sa care mântuieşte» – a explicat pontiful evidenţiind că cei doisprezece apostoli despre care ne vorbeşte Evanghelia din liturgia zilei, după sfântul Matei, capitolul 10, au avut harul de a-l întâlni fizic pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat. «I-a chemat pe nume, unul câte unul, privindu-i în ochi; şi ei i-au privit faţa, i-au ascultat vocea, i-au văzut minunile», a mai spus pontiful, amintind că «întâlnirea personală cu Domnul, un timp al harului şi al mântuirii, implică misiunea, Isus îndemnându-i: « Mergând, predicaţi, spunând: «S-a apropiat împărăţia cerurilor»"! » (Mt, 10,7).

Evidenţiind că această întâlnire personală cu Isus este posibilă şi pentru noi, discipoli ai mileniului al treilea, papa Francisc a amintit că pentru aceasta este necesar să mergem în căutarea feţei Domnului, pe care o putem recunoaşte în chipurile săracilor, ale bolnavilor, ale celor abandonaţi şi în chipurile celor străini pe care Dumnezeu îi pune pe calea noastră.

La finalul omiliei, pontiful a amintit vizita pastorală la Lampedusa, din urmă cu şapte ani, când unii migranţi i-au spus istoriile lor de viaţă, cât de mult au avut de suferit pentru a ajunge acolo, torturile la care au fost supuşi. Papa Francisc a spus că această situaţie se trăieşte în prezent în Libia, de unde ajunge doar o versiune "distilată", noi nereuşind să ne imaginăm infernul care se trăieşte acolo, în acel lagăr de detenţie.

Pontiful a implorat mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, sprijinul migranţilor, care să ne să ne ajute să descoperim chipul Fiului său în toţi fraţii şi surorile care trebuie să fugă din ţinuturile lor de origine din cauza multor injustiţii care continuă să frământe lumea noastră.



Sursa:vaticannews.va/ro